Cât de mult îşi doresc vechii aliaţi o nouă coaliţie? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.55) Petrache: Cred că vor reuşi şi se vor înţelege. Vor forma toate insituţiile, nu au altă alternativă şi, şchiopătând, o vor duce până la un nou mandat.

(UPDATE 22.54) Şelin: Cred că săptâmâna viitoare va fi ales speakerul. Nu va fi Lupu, nu va fi Diacov. Candu e prea aproape de Plahotniuc. Vor pune un băiat mai simplu ca să nu facă o concurenţă în PD. Apoi, peste o săptămână va fi prezentat Cabinetul de miniştri.

(UPDATE 22.51) Pavlicenco: Ei au grijă de canalul de plecare. În Moldova trebuie să vedem ce facem cu acest pământ. Rămâne în zona de influenţă a Rusiei sau merge cu lumea civilizată. Vorbim de interesul dintre clanurile oligarhice. Miza strategică e dacă va merge Moldova cu România sau nu. Dacă UE a spus că va sista un ajutor atât de mare, investesc în credere într-u nou Guvern, Rusia nu are de unde să dea aşa bani.

(UPDATE 22.50) Pleşca: Aş vrea siguranţă, garanţie, stabilitate şi un Guvern.

(UPDATE 22.49) Pavlicenco: Leancă poate face ceva, dacă se va rupe de Filat. Dacă va fi omul care va îndeplini ordinele lui Filat, nu va ieşi nimic nici din acest Guvern.

(UPDATE 22.44) Petrache: La tot mai puţină lume se arată interesată de declaraţiile goale. Declaraţiile de aceea şi se fac pentru ca oamenii să audă. Nu cred că Guvernul poate fi stabil şi funcţional în următorul an. Acest Guvern e pentru asigurarea perpetuării acestor politicieni. Iurie Leancă va fi calul de trăsură a Guvernului şi va face tot posibilul. Noi suntem condamnaţi să închegăm acest Guvern şi să mergem până la alegeri.

(UPDATE 22.44) Pleşca: Vor reuşi să formeze un Guvern de calitate proastă. Vor încerca să arunce toate nereuşitele. Toţi au plecat de la programele electorale şi cum să îi asigure fluxurile de capital. 

(UPDATE 22.40) Şelin: PCRM şi PLDM s-au înţeles că vor fi alegeri anticipate. Plata pentr asta e că Voronin nu va intra în Uniunea Euroasiatică, iar Fialt se va recupera timp de 4 ani. Comisiarii europenii nu au fost mulţumiţi de cele făcute aici, pentru că la anul vor fi alegeri şi ei se vor preocupa de campanie. 

(UPDATE 22.36) Pavlicenco: Este regretabil că cei care au venit să lupte împotriva comuniştilor, practic menţin Moldova în zona de influenţă a Rusiei. Ei râd de părinţii şi bunicii noştri şi îşi bat joc de români şi valorile naţionale. Ruşii îmi spun că nu mai cred în clasa asta politică. Eu le-am spsus să se decidă cu cine sunt ei. Pentr că părinţii ei ne-au transformat un monstru basarabean. Pragul electoral nu e doar o răfuială cu Dodon, ci o răfuială cu partidele democratice. 

(UPDATE 22.35) Petrache: Această AIE urmăreşete scopul de a nu admite accesul altor reprezentanţi politici în Parlament. PD are un lider de onoare foarte păţit. El ştie ce a votat în 2000 când a fost ridicat pragul. 6% e un prag înalt, de regulă asta înseamnă pentru un bloc. Pragul poate fi de la 1% până la 3%. Ei fierb foarte bine acest borş.

(UPDATE 22.31) Şelin: Occidentul are nevoie şi de Voronin şi Filat. Plahotniuc nu se teme de nimic. Filat a semnat şi vândut toate imobilurile. CNA va spune că nu sunt instanţă de judecată. 

(UPDATE 22.30) Pleşca: Depinde de măiestria negociatorilor. Am auzit din culise că s-a ajuns la asigurarea riscurilor referitor la două persoane concrete. 

(UPDATE 22.23) Pavlicenco: Sunt şi judecători cinstiţi.

(UPDATE 22.18) Şelin: Procurorul general a fost restabilit în fruncţie şi va fi procurorul general al Partidului Democratic. Filat şi Lupu doar se joacă în faţa electoratului. Ei nu vor merge la alegeri şi se vor înţelege. Nu vor mai fi discuţii despre contrabandă. Avem nevoie să înţelegem că nu vor veni investitorii la 1,5 ani până la alegeri, viaţa cetăţeanului nu se va îmbunătăţi şi se va dedica acest timp pentru alegeri. 

(UPDATE 22.16) Petrache: PLDM a trecut acest şoc, după ce a fost trântit cu capul de bordură.

(UPDATE 22.12) Pavlicenco: Partidele extraparlamentare ar trebui să asigure pluralismul politic. Ei au interesul să se perpetueze doar ei când au votat majorarea pragului electoral.

(UPDATE 22.07) Pleşca: Poate că ar fi un colac de salvare. Ar trebui  să conţină garanţii personale ale perspectivelor politce.

(UPDATE 22.03) Şelin: Preşedintele ar putea spune că înaintează un candiat la funcţaia de premier care va forma un Guvern, iar voi veţi semna un acord pentru a susţine acest Guvern şi pregătiţi-vă de alegerile anticipate. Preşedintele şi-ar face datoria. Preşedintele ar putea să caute un candidat în mediul economic, ei ar înainta unul în care vor avea încredere, iar partidele parlamentare vor merge doar să arate prin sate cine e mai bun pentru actul de guvernare. De ce nu există o discuţie transparentă cu poporul. 

(UPDATE 22.01) Pavlicenco: Vedem declaraţii publice dar ei sunt slabi şi se tem, dar nu aduc un argument transparent, clar societăţii. 

(UPDATE 22.00) Petrache: De ce nu se discută serios la nivelul aceste majorităţi despre problema transnistreană?

(UPDATE 21.52) Petrache: Sunt sigur că acordul nu conţine o condiţie privind evitarea sau exlcuderea din viitorul Guvern a persoanelor compromise, care au fost suspectate de corupţie. Ei discută între ei în partid, apoi ies la nivel de lideri. E doar vorbă, vorbă şi vorbăraie. Scopul e să supravieţuiască până la viitoarele alegeri anctipate şi că ajung până în noiembrie la Vilnius. Sistemul mixt este talpa tuturor relelelor. Prin consens aş reveni al un sistem prezidenţial de guvernare. Lipsa de tradiţii, de cultură, nu putem asigura o guvernare civilizată şi responsabilă.

(UPDATE 21.47) Pavlicenco: Programul de guvernare este adecvat şi trebuie să rămână şi ar fi bine că cei din AIE ar trebui să găsească o cale să se împace. Nu cred că interesul naţional este ca să pună mâna pe bâtă. S-a vorbit destul de dur cu cei care au beneficat de fonduri europene şi au prăbuşit obiectivul european. Acordul e pentru a face vâlvă şi vorbe în societate. Acordul e doar o platformă pentru a discuta şi a arăta că se face ceva. Ar trebui ca populaţia şi membrii partidelor să facă presiuni asupra conducerii partidelor ca să discute priorităţile. Nu ştiu ce fel de alianţă se poate face cu cei care s-au desprins din PCRM. PLDM a reuşit să înşele oamenii. Ar trebui să îşi revizuiască poziţia şi să vedem ce facem cu acest stat care se zbate în mocirla lăsată de AIE sau să fie un spaţiu european. 

(UPDATE 21.45) Şelin: Voronin nu a băgat pe nimeni în puşcărie petru că ştia că şi pe el ar putea să ajungă după gratii. E nevoie de un nou organ suprem. În China funcţionează: oamenii sunt împuşcaţi în piaţă, iar alţii se vor teme să fure. 

(UPDATE 21.42) Petrache: Totuşi, componentele, rămăşiţele au interesul de a crea o majoritatea parlamentară, fie şi instabilă. Să creeze un Guvern şi să o ducă până în 2015, pentru că nicio componentă nu e gata pentru alegeri parlamentare anticipate. Au reuşit să îi bată cap în cap ca să nu revină la viziunea stabilă. Cel mai probabil, alegerile anticipate înseamnă revenirea PCRM la putere. Comuniştii ar putea reveni la putere cu o majoritate absolută. 

(UPDATE 21.41) Pleşca: E necesar să fie aplicată legea în Republica Moldova. Această frică îi va uni ca să formeze un nou Guvern. Calitatea va fi aceeaşi. Sunt aceleaşi influenţe de grup.

(UPDATE 21.39) Pleşca: Nu există AIE, nu există majoritate, acest negocieri se rezumă la a acoperi riscurile care sunt destul de clare asupra unor foşti lideri de alianţă. Cine va se teme de puşcăria, iar alţii de organele de drept.   E nevoie de un Guvern apolitic, care trebuie să se pregătească de summitul de la Vilnius.

(UPDATE 21.35) Şelin: PLDM s-a folosit de PCRM ca o bâtă pentru foştii colegi de alianţă. Filat poate pune condiţii acum, că dacă ei nu acceptă ce spune el, atunci votează cu PCRM. De asta spune Lazăr că PD nu e în stare să pună condiţii PLDM. În perioada PCRM, Voronin era bun tată şi a educat copii ca Lupu, Dodon, Filat, Plahotniuc. Filat are sub control fracţiunea PLDM, gruparea Mişin şi reformatorii PL. El are scopul ca să rămână la putere doar pentru a-şi spăla imaginea. Voronin va rămâne pe dinafară, iar AIE se va păstra.

(UPDATE 21.33) Pavlicenco: Atât timp cât nu s-a ajuns la partajarea funcţiilor. Nu este clar dacă vor fi alegeri anticipate sau va fi votat un Guvern. PNL vrea să fie votat un Guvern proeuropean cu persoane oneste şi interes de a face reforme. Socialiştii şi comuniştii nu sunt o soluţie pentru Republica Moldova. Ar fi bine să se consume cu folos timpul până la alegeri ordinare. PL să se gândească bine ce au de făcut, ca să nu fie învinuiţi şi ei de faptul că au provocat alegeri anticipate. Nu cred că va fi mai bine dacă va veni stânga antieuropean şi antiromână la putere.

(21.30) După trei runde de negocieri foştii aliaţi au reuşit să se înţeleagă doar la nivel de principiu. Depolitizarea instituţiilor şi partajarea responsabilităţilor urmează să fie o probă de foc despre care actorii politici nici nu vor să discute în faţa camerele video, chiar dacă anunţau că tot procesul va fi transparent.

La câte runde de negocieri să mai asistăm? Cât de mult îşi doresc vechii aliaţi o nouă coaliţie? Cât de eficientă va fi şi interesele cui le va reprezenta?

Discutăm în această seară la Fabrika împreună cu:

- Vitalia Pavlicenco, preşedinte Partidul Naţional Liberal

- Victor Şelin, preşedinte Partidul Social Democrat

Valeriu Pleşca, preşedinte Mişcarea Forţa Nouă

Mihai Petrache, preşedinte Uniunea Centristă din Moldova

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu