Cât de important este un somn de zi. Durata ideală a reprizei de pauză de după-amiază

Somnul este esenţial vieţii, la fel ca hrana, aerul şi apa. Buna dispoziţie, vitalitatea şi creativitatea îşi au locul în viaţa noastră doar în momentul în care suntem odihniţi. În medie, avem nevoie de 7-8 ore de somn pentru a da randament ziua următoare.

Somnul este o stare fiziologică periodică şi reversibilă, un proces prin care ne refacem după oboseală. Este caracterizată  prin încetinirea funcţiilor vieţii organice cum ar fi ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcţiilor secretorii.

Un om odihnit, care a avut parte de somn minim 7-8 pe noapte, este de fiecare dată binedispus, dă dovadă de creativitate, este în stare să rezolve probleme pentru că are mintea odihnită. Specialiştii sunt de părere că dacă nu dormim o perioadă îndelungată de timp începem să luăm decizii greşite din lipsă de concentrare şi oboseală, începem să devenim iritaţi, dar avem şi stări depresive. 

Pentru a avea un somn sănătos, trebuie să ne obişnuim organismul să se odihnească acelaşi interval de timp. Mai exact, trebuie să ne culcăm la aceeaşi oră, aceasta fiind şi unul dintre aspectele care ne ajută să eliminăm stările depresive din viaţa noastră, conform specialiştilor.   

Lipsa somnului sau perioadele scurte de somn duc la scăderea randamentului şi a performanţelor zilnice. Persoanele care reuşesc să se odihnească câteva ore şi la amiază, se pot declara împlinite.

Ele reuşesc să elimine stresul acumulat în timpul zilei şi se încarcă cu o stare pozitivă, o stare nouă în care lasă creierului capacitatea de a stoca noi informaţii. Specialiştii sunt de părere că pentru somnul de după-amiază sunt suficiente 45 de minute de odihnă, scrie adevarul.ro

Lasă un comentariu