Cât de des se adresează moldovenii la psihiatru şi care sunt cele mai întâlnite tulburări mintale

Moldovenii se adresează destul de rar specialiştilor în psihiatrie, şi asta din cauza unor percepţii eronate din trecut. Totuşi, în ultimele decenii, se observă că oamenii au mai multă siguranţă şi încredere. Despre acest lucru a vorbit doctorul Ghenadie Cărăuşu, membru al Societăţii de Psihoterapie Psihanalitică din Moldova şi specialist la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău, într-un interviu pentru Epresa.
"O bună parte dintre pacienţi apelează la noi din propria iniţiativă, iar un număr impunător de bolnavi sunt aduşi la noi de asistenţa psihiatrică de urgenţă. Nu internăm bolnavi fără acordul scris al acestora, doar în cazul în care prezintă un risc sporit de viaţă pentru sine sau pentru cei din jur", a declarat specialistul.
Totodată, medicul spune că de cele mai multe ori pacienţii care se adresează suferă de tulburări nevrotice cauzate de stres.
"Se întâlnesc destul de des tulburările anxioase, fobiile, isteria, obsesiile, depresiile, tulburările de somn, tulburări ale instinctului alimentar (anorexia sau bulimia), dar şi schizofrenia, stările maniacale, epilepsia. Mai sunt boli precum demenţa în boala Alzheimer, demenţa în boala Pick, demenţa în boala Parkinson, chiar şi HIV/ SIDA duce în majoritatea cazurilor la demenţă”, a precizat acesta.
Ghenadie Cărăuşu a vorbit şi despre depresie, cum apare sau evoluează aceasta.
"Nu este simplu să distingi tristeţea de depresia clinică, deoarece, iniţial ar putea avea semne comune, cum ar fi scăderea dispoziţiei, încetinirea ritmului ideativ, încetinirea psihomotorie. Depresia clinică evoluează pe parcursul câtorva luni, chiar şi ani, dar are semne clinice mai pronunţate spre deosebire de tristeţe. Pe lângă semnele enumerate mai sus, s-ar mai adăuga scăderea în greutate, scăderea libidoului, poftei de mâncare, insomnia sau hipersomnie, apariţia riscului suicidar sau tentative de sinucidere", a afirmat Cărăuşu.
Psihiatrul a menţionat că în ultima vreme, tot mai mulţi copii şi adolescenţi suferă de stări depresive. Iar de cele mai multe ori cauza acestor depresii este emigrarea părinţilor.
Citiţi interviul integral pe Epresa.md.