Casele ţărăneşti devin surse de venit. Tot mai mulţi moldoveni transformă gospodăriile în hoteluri pentru turişti

Embed:

Casele ţărăneşti pot deveni o sursă de venit. Tot mai mulţi moldoveni care locuiesc în sate investesc sume importante de bani pentru a-şi transforma gospodăriile în agropensiuni, iar datorită unui proiect finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, ei beneficiază şi de promovare internaţională. 

De aproape 10 ani, Pavel Ţăranu deţine o pensiune în raionul Ştefan Vodă. El a renovat sau a construit mai multe locuinţe situate pe malul râului Nistru şi până acum a primit turişti din opt ţări.

"Facem nişte lucruri exclusiv naţionale, moldoveneşti, aşa cum au trăit părinţii noştri. De modernism suntem sătuli toţi şi tinerii sunt curioşi să vadă aceste lucruri", a spus Pavel Ţăranu.

Casa are paturi vechi de sute de ani, covoare ţesute, fotografii de colecţie pe pereţi, iar de la balcon de vede râul Nistru. Sătenii cu iniţiativă sunt susţinuţi financiar de europeni. 

"Casa mare care toţi o au şi nu trăieşte nimeni noi o conectăm la proiect şi îi ajutăm pe aceşti oameni să primească turişti. Şi aceste case să fie pline toată vara", a declarat coordonatorul proiectului Alexei Guţaga.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural spun că Moldova are potenţial de dezvoltare a acestui domeniu.

"Turismul rural este o şansă să reânvie satul dacă este o abordare complexă pentru dezvoltarea acestui domeniu. Ar putea concura chiar cu ofertele care sunt în ţările chiar de lângă noi", a susţinut preşedintele ANTR, Svetlana Lazăr.

Publika.md menţionează că Uniunea Europeană şi PNUD au oferit două granturi în valoare de 180 000 de dolari SUA pentru promovarea turismului rural. La Agenţia Turismului sunt înregistrate 20 de pensiuni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu