Casele ca pe vremuri revin în tendinţe. Tot mai mulţi moldoveni îşi acoperă casele cu stuf

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni renunţă la ţiglă sau oală şi aleg să-şi acopere casele cu stuf. Majoritatea celor care apelează la serviciile meșterilor populari sunt oameni cu un respect deosebit pentru tradiţie.

Acoperişul din stuf, mai scump decât unul clasic, este net superior, întrucât are efect termoregulator, este ecologic şi are o durabilitate de până la o sută de ani. 

Veaceslav Ilieș din satul Isacova, raionul Orhei, este unul dintre cei doi meşteri din ţara noastră care face acoperişuri din stuf. Acum 12 ani, el şi-a învelit casa de odihnă cu acest material.

"Vreo şapte, opt ani în urmă cerul s-a înorat, a venit un vânt rece, am intrat în casă, a venit o ploaie cu gheaţă ca ouăle de găină. Spărgea tot, în acoperişuri făcea văgăune, spărgea ardezia, la mine nimic, cum a fost aşa şi a rămas, stuful este foarte rezistent.", a comunicat meşterul popular, Veaceslav Ilieș.

Meşterul a învelit zeci de case, iar în ultima perioadă, numărul persoanelor care îşi doresc un astfel de acoperiş este în creştere.

"Din ce în ce mai mult poporul nostru se deşteaptă şi vine spre rădăcinile de la care a pornit. Au înţeles că stuful este un material ecologic, este un material termo izolant.", a afirmat meşterul popular, Veaceslav Ilieș.

Leonid Gomoja a hotărât să restaureze casa buneilor şi să o acopere cu stuf. Lucrarea la costat patru mii de euro, dar investiţia, spune el, merită.

"Este o amintire a copilăriei, aici au crescut părinţii, nepoţii, strănepoţii. Aici am copilărit şi aici îmi place să trăiesc mai departe. La o băbuţă bătrână nu îi stă bine cu un batic, îi stă bine într-o şalincă, aşa şi casa asta bătrânească, nu-i stă bine cu ţiglă, oale.", a spus locuitorul satului Isacova, Orhei, Leonid Gomaja.

Mihai Ilieș a moştenit meseria de tatăl său. El duce faima acoperișurilor din stuf şi peste hotare. De la începutul anului, tânărul a acoperit şapte case din suburbiile Angliei.

"Ei menţin tradiţia. Dacă acoperişul este făcut cu două sute de ani în urmă din stuf, nelimitat înainte trebuie să faci din stuf. Lucrăm o lună în Anglia şi două săptămâni în Moldova. După volumul de muncă, în Moldova este mai puţin de lucru, de asta şi am hotărât să muncesc mai mul acolo.", a declarat  meşterul popular, Veaceslav Ilieș.

Stuful folosit în Anglia este importat din Ungaria şi, după părerea specialiştilor, este mai subţire şi mai puţin durabil. Iar preţul acestuia este de aproape zece ori mai scump decât cel pe care îl putem găsi în Moldova.

Lasă un comentariu