Casa părintească a lui Grigore Vieru ar putea fi restaurată şi transformată în muzeu

Embed:

Casa poetului Grigore Vieru din satul Pererâta raionul Briceni, ar putea fi restaurată şi transformată în muzeu până la sfârşitul acestui an. Proiectul de reconstrucţe a fost deja realizat, iar specialiştii promit să restabilească toate elementele arhitecturale distruse de-a lungul timpului.

Casa părintească a lui Grigore Vieru este într-o stare deplorabilă. Acoperișul este deteriorat, tencuiala a început să cadă de pe pereți, iar ferestrele și ușa au putrezit. Nici din zidul care înconjura curtea nu a mai rămas nimic.

Cu toate acestea, arhitectul Eugen Bâzgu susţine că după restaurare casa va fi un adevărat muzeu al familiei poetului: "O bună parte din piese nu mai sunt cele originale. Va trebui să le reconstituim din amintirile oamenilor, din fotografii".

Autorităţile locale speră că problema va fi rezolvată cât mai curând.

"Pe casă a apărut o crăpătură, șobolanii au spart podeua. De asta am bătut în toate instanțele, chiar și în mass-media ca să fie restabilită casa, să fie casă muzeu", a declarat primarul satului Pererîta, Anatolie Ceban.  

Localnicii care l-au cunoscut pe Grigore Vieru spun că amintirea poetului trebuie să rămână vie în sat:

"Îmi vine tocmai să plâng când merg pe lângă casa lui și mă uit că e cum spunea el - casă văduvă și tristă de la margine de Prut".

"Ar fi bine să fie, hornul cela a mătușei Dochița, măsuța unde el își făcea lecțiile".

Proiectul de restaurare este de peste două milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Culturii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu