Casă comunitară în Drochia. Un pas spre incluziune socială a persoanelor cu deficiențe mintale

Embed:

Încă un pas spre incluziune socială a persoanelor cu deficiențe mintale. Autoritățile au creat un nou serviciu care oferă posibilitatea celor care s-au aflat ani de zile în internatele psihoneurologice din țară să ducă o viață normală.

Primii beneficiari sunt șase persoane care, de astăzi, locuiesc într-o casă comunitară deschisă în satul Zgurița, raionul Drochia.

"Aici e baia, toaleta, aici ne spălăm mâinile. E ca acasă. Mâncare o să învățăm să facem. Câte ceva știm".

Locuința dispune de trei dormitoare, o cameră de zi, bucătărie și baie. Casa a costat peste 400.000 de lei și a fost cumpărată din banii Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, raionul Soroca. Conducerea instituției spune că persoanele selectate sunt capabile să se integreze în comunitate.

"Au abilități de a munci de a se descurca singuri, am angajat și un asistent social de aici din satul Zgurița. Care de la început o să fie un ajutor în activitatea lor", a afirmat directorul Internatului din Bădiceni, Soroca, Ion Vulica.

În locuință vor sta patru femei și doi bărbați. Unul dintre cei șase beneficiari este Mihai Ghimpu, de 49 de ani, care a locuit mai bine de 30 de ani în internat.

"Dau garanție că o să ne descurcăm, ei o să lucreze cu mâinele, eu cu capul. Suntem deja o echipă. Nuci, măcieș o să strângem și dacă vom dori să facem bani de o bucată de pâine, o facem", a spus beneficiarul Mihai Ghimpu.

Guvernarea își propune ca, în următorii ani, să asigure cu astfel de servicii peste două mii de persoane.

"Odată ce am început acest proces trebuie să-l accelerăm. Pentru că cei care rămân acolo și așteaptă, să nu fie demotivați și deranjați de faptul că unii deja şi-au găsit casele, comunităţile, prietenii și rudele iar alţii așteaptă", a declarat ministrul Muncii, Stela Grigoraş.

Potrivit Ministerului Muncii, până la sfârșitul acestui an în țară vor fi deschise încă trei case comunitare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu