Cartofii vânduţi la un preţ de nimic: Producătorii suportă pierderi de milioane

Embed:

Anul trecut a fost unul bun pentru producătorii de cartofi. Agricultorii din Briceni au avut o recoltă de 25 de tone la hectar. Cu toate acestea, ei suportă pierderi de milioane. Asta, deoarece sunt nevoiţi să-şi vândă producţia la un preţ de două ori mai mic decât cheltuielile suportate. Agricultorii cer implicarea Guvernului în soluţionarea problemei.

"Este de necrezut că suntem nevoiţi să vindem la aşa preţ. Să ne fi spus cineva anul trecut că vom păţi aşa,nu am fi crezut", spune Nina Agapii, producător din satul Holohora de Sus, raionul Briceni.

Aceasta a cultivat 50 de hectare de cartofi. Acum îi vinde la un preţ de şase ori mai mic decât anul trecut. În aceeaşi situaţie sunt majoritatea producătorilor de cartofi din raionul Briceni.

"Am calculat şi avem circa 30-35 de mii de lei pierderi la hectar. Din 2003 ne ocupăm cu agricultura şi nu am întâlnit încă aşa preţ", se plânge femeia.

Autorităţile susţin că această situaţie se datorează faptului că anul trecut, suprafeţele recoltate cu cartofi s-au mărit cu aproximativ 30 la sută, iar recolta la hectar a crescut de 1,5 ori.

"Ne-am pomenit cu factorul de supraproducere. Ieşirea din situaţie o văd prin cooperare cu ministerul, Guvernul. Trebuie să avem industrie prelucrătoare, care, în cazurile de supraproducţie, ar asigura acea amortizare între producător şi consumator", menţionează Valerii Bobuţac, vicepreşedintele raionului Briceni.

"Să fie o înţelegere cu Guvernul, pentru a scoate plata pentru devămare, sau alte taxe. În aceste condiţii nu este rentabil să exportăm cartofii în Rusia. Pentru a exporta această producţie trebuie un program", subliniază Alexandru Organ, productător de cartofi.

Anul trecut, în raionul Briceni, 800 de hectare au fost cultivate cu cartofi, iar recolta acoperă de două ori necesităţile întregii ţări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu