CARTEA nu e atractivă pentru mulţi tineri moldoveni. DEFICIT de elevi în licee

Embed:

Bacalaureatul alungă elevii din şcoli. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în aproape 40 la sută din liceele din ţară, este o singură clasă de a 12-a, în care învață mai puțin de 25 de copii.  

Asta în condiţiile în care liceele ar trebui să aibă cel puțin două clase de a 12-a, iar în fiecare dintre acestea să fie cel puțin 25 de elevi. Aceştia pleacă în școli profesionale, colegii sau renunţă definitiv la studii.

Tendinţa de a abandona liceul se atestă după înăsprirea condiţiilor de examinare, dar şi scăderea ratei de absolvire a claselor liceale în ultimii cinci ani. În prezent, în ţară sunt 338 de licee.

Regulile la examenele de bacalaureat s-au înăsprit considerabil în ultimii ani. Pentru a evita copiatul în rândul absolvenţilor de licee, începând din anul 2013, în toate centrele de bac din ţară au fost instalate camere video de supraveghere. Această măsură a stârnit nemulţumirea elevilor şi a părinţilor. 

În anul 2014, Ministerul Educaţiei a introdus noi modificări în Regulamentul de susţinere a examenelor de bacalaureat. Atunci, absolvenţii au fost verificaţi cu detectoare de metale înaintea probelor.

De asemenea, a fost majorat numărul de membri în comisiile din centrele de bac, iar foile pentru maculatoare au fost personalizate printr-un cod de bare și anexate la teste. Aceste norme au rămas în vigoare şi la examenele de anul trecut.

Regulile stricte au dus la o scădere drastică a ratei de promovare a examenelor de la an la an. Dacă în 2010 şi 2011, această rată era de peste 90 la sută, atunci din 2012, numărul elevilor care au luat note de trecere a început să scadă.

Iar în ultimii trei ani, doar aproximativ 60 la sută dintre absolvenţi au susţinut examenele. Cea mai scăzută rată de promovare a fost înregistrată în 2014. Atunci, aproape jumătate dintre absolvenţi a picat testul de maturitate. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu