Carnea se va ieftini cu până la 15% în acest an

Embed:

Semifabricatele din carne s-ar putea ieftini în 2014. Producătorii spun că preţurile ar putea scădea cu până la 15 la sută, datorită reducerii TVA în agricultură de la 20 la 8%.

"Carnea se va ieftini cu vreo cinci, şase şi până la opt lei. Nu pentru toate produsele, preţul la salam, de exemplu, nu se va schimb", a informat directorul unei companii de comercializare a cărnii, Semion Doloşan.

"Toată producţia agricolă a fitotehniei şi zootehniei, TVA la această producţie este redusă de la 20 la 8 % la zahăr, la produsele de prelucrare. Cu 12 % putem aştepta la micşorarea preţurilor ", a declarat preşedintele Uniagroprotect, Alexandru Suslari.

Deşi modificările Codului Fiscal au intrat în vigoare la sfârşitul lunii decembrie, autorităţile nu pot spune când se vor produce ieftinirile.

"Atunci când agricultorii vor face aceste calcule se va putea vorbi de impact. Dacă noi avem pieţe în care sunt exporturi masive atunci preţurile pot să crească, atunci când exporturile nu sunt mari în piaţă avem din nou producţii multe şi preţurile scad", a menţionat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Cumpărătorii spun că preţurile sunt prea mari, iar reducerile ar trebui să fie semnificative. Iată ce cred aceştia:

" Şi 10 lei e puţin pentru noi dar deamu tot e mai ieftin oleac decât 100 de lei kilogramul."

" Suntem de acord să se ieftinească măcar cu 50 %, eu ştiu..."

"Preţurile ar trebui să fie micşorate măcar cu 50 de lei."

Potrivit modificărilor la Codul fiscal, TVA de 8 la sută vor achita producătorii de fructe, legume şi carne. Decizia a intrat în vigoare pe 31 decembrie, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu