Carnea de porc, MAI SCUMPĂ după ce au fost interzise importurile din ţările afectate de pesta porcină

Embed:
Carnea de porc s-a scumpit, în ultima lună, cu 10 la sută, după ce au fost interzise importurile din Ucraina şi din alte ţări afectate de pesta porcină. De aceste majorări sunt afectaţi şi procesatorii, care spun că au fost nevoiţi să crească preţurile la mezeluri cu 5%. Fermierii recunosc că au recurs la scumpiri, însă susţin că această situaţie are loc în toate ţările europene.

Petru Moraru din raionul Hânceşti creşte peste 4.200 de porci. Bărbatul susţine că din cauza pestei porcine, mulţi producători au micşorat șeptelul de animale, iar, din această cauză, au crescut şi preţurile. Dacă până acum, fermierii vindeau kilogramul de carne de porc cu 30 de lei, acum porcii vii se vând cu 40 de lei per kilogram.

"S-au ridicat preţurile la toate şi la medicamente. De aceea se scumpeşte în totalitate. Dacă anterior, se aducea un purcel de 25 de kilograme cu până la 80 de euro, azi trebuie să-l aduci cu până la 110 euro", a declarat Petru Moraru.

Fermierul spune că procesatorii nu sunt interesaţi să cumpere carne de la producătorii autohtoni, întrucât s-au obişnuit să importe la un preţ mai mic:

"De acolo se aduce cea mai ieftin bineînţeles şi nu calitatea care este necesară. Dacă vor colabora procesatorii cu noi, producătorii, pe viitor nu ar fi aşa probleme".

În acelaşi timp, preşedintele Patronatului Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii, Sergiu Grădinaru, menţionează că procesatorii au majorat preţul produselor cu 5 %, însă spune că scumpirea ar putea ajunge până la 25 la sută.

"Situaţia este fără precedent, noi nu am mai avut asemenea preţuri la materia primă. Avem preţ la producătorii noştri de carne egal cu preţul cărnii din Germania, adusă de la 2 000 de km cu TIR-UL , cu taxe vamale, accize şi TVA adăugate", a subliniat Sergiu Grădinaru.

Astfel, procesatorii speră că va fi majorată cota de import pentru a diversifica piaţa de materie primă, în caz contrar preţurile vor continua să crească:

"Dacă aşa vor derula lucrurile cred că majoritatea procesatorilor vor fi nevoiţi să majoreze preţurile cu până la 25 la sută.

La piaţă, un kilogram de carne de porc variază între 75 şi 90 de lei.

Cei mai afectaţi de scumpiri sunt cumpărătorii:

"Se simte majorarea, faţă de preţurile de acum o lună, sunt mai scumpe".

"Foarte scump, foarte scump. 80, 85, 90 de lei kilogramul ce este asta ? S-a scumpit foarte mult". 

Acum câteva zile, la Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor a avut loc o şedinţă la care s-a deschis ca producătorii şi procesatorii să colaboreze şi să găsească soluţii potrivite pentru rezolva aceste probleme, iar ulterior vor organiza o nouă întrevedere.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu