Carles Puigdemont face declaraţii. Premierul demis al Cataloniei mărturiseşte de ce a fugit în Belgia

Carles Puigdemont, premierul demis al Cataloniei, a declarat, marţi, că s-a refugiat în Belgia deoarece Spania pregătea un "val de violenţe" împotriva separatiştilor catalani, scrie Mediafax.ro.

"Sunt absolut convins că statul spaniol pregătea un val dur de represiune şi violenţe pentru care noi am fi fost traşi la răspundere", a declarat Puigdemont, aflat în Belgia după ce Spania a suspendat autonomia regiunii Catalonia.

Liderul catalan nu a explicat modul prin care refugierea sa în Belgia a condus la evitarea violenţelor care ar fi fost plănuite de Madrid.

Puigdemont a mai afirmat că, alături de patru miniştri catalani demişi aflaţi în Belgia, reprezintă "Guvernul în exil" al Cataloniei.

Cei cinci au fost eliberaţi luni, însă li se interzice să părăsească Belgia fără consimţământul unui judecător. În plus ei, sunt obligaţi să participe la toate şedinţele de judecată a procesului în care sunt vizaţi.

Vineri, o instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei). Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

La finalul lunii octombrie, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra Cataloniei, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional. Această mişcare a Guvernului de la Madrid a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu