Care va fi agenda Guvernului şi Parlamentului de la Chişinău, după ce Tiraspolul a trasat hotarul pe Nistru LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Alexandru Cuzneţov: Guvernul Leancă se deosebeşte de Guvernul Filat. Eu văd autonomia acestui Guvern, se va implementa programul stabilit.

(UPDATE 22.51) Valentin Buda: Eu creditez Guvernul Leancă cu şanse bune pentru a şterge urmele crizei politice. Guvernul Leancă poate fi judecat doar pentru integrare europeană, după momentul Vilnius. 

(UPDATE 22.47) Viorel Cibotaru: Premierul Leancă în primele 100 de zile trebuie să clădească încrederea cetăţenilro că procesul de integrare europeană este ireversibilă. 

(UPDATE 22.41) Alexandru Solcan: Este interesul Rusiei de a tensiona situaţia, s-a folosit conjunctura politică de la Chişinău, este un conflict geo-politic, nici nu poate fi vorba de o altă reacţie din  partea Chişinăului.

(UPDATE 22.40) Valentin Buda: Este vorba de o provocare, Transnistria este un mijloc de incitare a  spiritelor. Transnitria a fost în ultimele luni un loc de unde au pornit agresiuni, când s-a încercat fixarea unui posturi de control, este şi acum un factor de tensiune. Această confuzie are rezultate bune, cetăţenii în loc să se uite spre europenizare, trag cu ochiul şi la Uniunea Euroasiatică.

(UPDATE 22.36) Viorel Cibotaru: Ceea ce a făcut Şevciuk este o verigă care se materializează într-o periaodă mai mare, asta înseamnă înstrăinarea raioanelor de este, este un scop bine văzut din acel lanţ de evenimente care se întreprind acest cadru. Sigur, că sfidează înţlegerae din 1992, până ce este o intenţie, s-ar putea Sovietul Suprem poate să întoarcă legea. Nu e simplă provocare, este un eveniment dintr-un lanţ întreg, iar finalitatea este escaladarea conflictului. Procesul de înstrăinare este evident.

(UPDATE 22.26) Alexandru Cuzneţov: Ar trebui adoptat un buget pentru patru ani, pentru a vedea vectorul de dezvoltare a ţării. Adoptarea unui pachet ce ţine de reanimarea economiei. A treia prioritate este vectorul politicii externe, nu avem o viziune clară de dezvoltare.

(UPDATE 22.23) Alexandru Solcan: Priorităţile sunt: blocul economic, integrarea şi statul de drept

(UPDATE 22.21) Valentin Buda: Sunt sigur că e vorba de legi, care să facă posibilă integrarea în structurile euro-atlantice. Avem nevoie de un model europeam, astfel încât să ne apropiem de structurile moderne.

(UPDATE 22.19) Viorel Cibotaru: Primul program care trebuie să ajungă în Parlamentul este cel de guvernare. Amendarea Constituţiei cu privire la alegere preşedintelui, reforma SIS, reforma Consiliului Suprem de Securitate, sunt documente prioritate. Foarte multe proiecte sunt îngheţate.

(UPDATE 22.16) Alexandru Cuzneţov: La nivelul actelor politice, aceste două organe pot lucra împreună. Dar la această şedinţă, nu am văzut niciun act.

(UPDATE 22.06) Valentin Buda: E greu de spus cum va arăta agenda comună, chiar şi până la toamnă la Summitl de al Vilnius. Până atunci suntem într-o cursă contra cronometru. E greu de spus cum va arăta agenda comună, chiar şi până la toamnă la Summitl de al Vilnius. Până atunci suntem într-o curăs contra cronometru. Probabil, atunci când interesle se vor ciocni din nou, liderii şi-ar putea arăta colţii chiar şi din umbră. Astăzi au arătat că pot să negocieze.

(UPDATE 21.56) Alexandru Cuzneţov: A avut loc o şedinţă comună a Guvernului României şi Republicii Moldova, însă rezultatele au fost zero. Toate aceste şedinţe dau rezultate zero, se arată poporului că ceea ce a fost s-a încheiat şi se merge înainte, dar ca efect, nu este prevezibil. Şedinţa atestă că la nicelul liderilor s-a ajuns la un numitor comun şi nu mai au intenţia de a revoca Parlamentul.

(UPDATE 21.53) Alexandru Solcan: Această şedinţă este un semnal pentru investitori, parteneri, nu este populism. Este un mesaj, care era aşteptat de societate. Liderii au fost nevoiţi să plece în umbră.

(UPDATE 21.50) Viorel Cibotaru: O perioadă Guvernul nu a transmis legi Parlamentului, acest decalaj s-a resimţit săptămâna trecută. În această şedinţă s-a prioritizat legile, timp este puţin, vin probleme destul de grele, nu este timp de populism. Mi s-a părut raţională această şedinţă comună.

(UPDATE 21.48) Alexandru Cuzneţov: A fost o şedinţă haioasă, declarativă. Într-o oarecare măsură a fost dat de înţeles PL şi PCRM că coaliţiei este bine. Este o mişcare populistă, şedinţa comună nu poate să aibă loc, pentru că Parlamentul şi Guvernului sunt instituţii diferite, din punct de vedere legal nu poate să aibă loc.

(UPDATE 21.42) Alexandru Solcan: Una din cauza crizei este cea a elitelor. Am văzut în ultimele luni o luptă a elitelor. Societatea a tras învăţăminte în urma acestor bătăli. Pe termen scurt, a fost schimbarea la faţă a liderilor. Acum liderii au un mesaj comun. Aş vrea să cred că în spaţiul politic îşi fac loc alţi lideri. 

(UPDATE 21.39) Viorel Cibotaru: Este foarte imporatnt să fie stabilite modele de comunicare, esre un gest politic foarte politic, sunt trasnsmise semanle că lucrurile evoluează în altă albie. Lucrurile sunt imppratnte pentru funcţionari, borocraţi, agenţi economici. Aceste lucruri sunt bune, nu se fac forţat, fără încruntare, ceea ce contribuie la o atmosferă de contructivism. Aceste mesaje trebuie întărite.

(UPDATE 21.34) Valentin Buda: Şedinţa de astăzi punctează anumite capitole, astfel cetăţenii să nu-şi piardă speranţa, demonstrează că vidul de comunicare dintre ei a fost depăşit. Încearcă să demonstreze o unitate de nezdruncinat, ceea ce nu este adevărat. Dacă ar fi vorba de subiecte, aş remarca faptul că Parlamentul şi-a anulat săptămâna trecută o şedinţă, dacă se dorea de lucrat, se găsea timp.

(21.30) Şedinţa comună Parlament-Guvern de astăzi a fost una ferită de ochii presei, iar declaraţiile de după au fost unele... diplomatice. Adică, fără detalii concrete şi conţinut.

Până îşi vor stabili agenda comună a legilor şi proiectelor vitale, Legislativul şi Executivul mai au o problemă de rezolvat. Autorităţile separatiste de la Tiraspol profită de acalmia de după războiul politic şi trasează hotarul pe Nistru. Cum va arăta agenda comună a Parlamentului şi Guvernului? Care sunt probleme de top pentru cele două puteri?

Aceste subiecte vor fi discutate la Fabrika. Invitaţii lui Alexei Lungu sunt: directorul Institutului de Studii Europene Viorel Cibotaru, politologul Alexandru Solcan, jurnalistul Valentin Buda, comentatorul politic Alexandru Cuzneţov.

Lasă un comentariu