Care sunt persoanele predispuse cel mai mult să fie infectate cu noul tip de coronavirus

Este stare de urgenţă în China şi Hong Kong, alertă maximă în Malaiezia, Coreea de Sud şi Japonia, 3 cazuri în Europa – Franţa a raportat recent îmbolnăviri, iar în Statele Unite şi în Canada s-au înregistrat 5, respectiv 1 caz de îmbolnăviri cu coronavirus 2019nCov.

Nu se ştie cu certitudine care este originea virusului, dar experţii sunt de acord că este o tulpină a familiei coronavirus – denumiţi şi viruşii cu coroană, datorită aspectului sferic, acoperit cu ţepi dispuşi circular, asemeni unei coroane.Coronaviruşii sunt o familie largă de viruşi care declanşează afecţiuni respiratorii şi pulmonare, de la răceli simple la pneumonii grave, şi pot cauza insuficienţa renală sau cardiacă. Coronavirusii sunt extrem de periculoşi, deoarece pot suferi în scurt timp, mutaţii care îi fac mai greu de depistat şi de tratat.

Deşi prezintă 80% din simptomele coronavirusului care declanşează SARS – sindromul respirator acut sever - 2019nCov se răspândeşte mult mai rapid, iar perioada de incubaţie poate dura până la 2 săptămâni.

În toate infecţiile respiratorii provocate de coronaviruşi, persoanele peste 65 de ani, gravidele, sugari, copiii de până la 1 an sunt cele mai expuse.

De asemenea, sunt expuse şi pot dezvolta complicaţii grave sau pot ajunge la deces persoanele cu:

    sistemul imunitar deficitar
    afecţiuni renale
    afecţiuni cardiovasculare
    diabet
    ciroză şi alte boli hepatice
    tumori
    anumite boli autoimune

Simptomele sunt comune unei răceli sau gripe:

    nas infundat sau secreţii nazale abundente
    dureri de cap
    dureri musculare
    oboseală
    febră
    tuse seacă
    dificultăţi de respiraţie

În unele cazuri apar diaree, tuse cu sânge. Pe măsură ce boala avansează, se instalează pneumonia, care duce la inflamarea plămânilor şi umplerea lor cu lichid.

Ca şi în cazul sindromului respirator sever acut, nu există un tratament dedicat, dar este posibilă administrarea de anti-virale, medicamente cortizonice şi medicamente care asigură oxigenarea optimă a sângelui.
Cea mai eficienţă metodă de combatere a "virusului Wuhan", cum este denumit mai nou, este prevenţia – evitarea peroanelor infestate, spălarea cu apă şi săpun, evitarea zonelor aglomerate, evitarea preparatelor insuficient fierte sau gătite.
Aceasta este a 6 epidemie care a necesitat stare de alertă internaţională: în 2003, pentru coronavirusul care cauza SARS, în 2019 la virusul gripal H1N1, în 2014 pentru epidemia Ebola în Africa de Vest, revenirea poliomielitei în 2014 şi virusul Zika în 2016, scrie csid.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu