Care este situația radiologică din țară și ce spun specialiștii

Embed:

Peste 600 de obiecte ce prezintă pericol radioactiv au fost ridicate, anul trecut, de pe teritoriile unor fabrici şi uzine dezafectate care au funcţionat în perioada sovietică. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre diferite piese de la utilaje vechi.

"- Deci în interiorul cutiei avem un material radioactiv cu cedio 136."

Echipele mobile ale Agenţia de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice intervin în teritoriu cu echipe mobile, în cazul în care este identificat un obiect care ar putea emite radiaţie. Cel mai des găsesc piese din fier de la diferite utilaje din uzini sau fabrici. Acestea sunt imediat depozitate într-un loc sigur, ca să nu ajungă, de exemplu, la fier vechi şi să fie refolosite.

"Este important ca să intervenim de fiecare dată atunci când se stabilesc surse radioactive pentru a preveni o contaminare eventuală a mediului şi a populaţiei şi nu doar contaminarea, dar şi iradierea nejustificată a persoanelor", a spus Ionel Bălan, director adjunct al  ANRANR.

Nivelul de radiaţie se monitorizează constant şi în cinci staţii, la Chişinău, Bălţi, Briceni, Ştefan Vodă şi Cahul. Acesta este măsurat în fiecare dimineaţă şi seară, iar dacă sunt identificate schimbări majore, măsurătorile se fac mai des.

"Cum găseşte lumea obuze din Războiul Doi Mondial, în tot anul aşa mai găsim şi noi, dar mă rog, asta ne este activitatea. Aşa obiecte sunt greu de depistat, pentru că nu au miros, nu arată ceva mai deosebit ca celealte, doar că este semnul radiaţiei", a zis Ion Apostol, directorul ANRANR.

Cea mai recentă intervenţie de amploare a specialiştilor de la ANRANR a fost la uzina metalurgică din Rîbniţa, unde acum câteva săptămâni a avut loc un accident, care putea prezenta un pericol pentru ecologie.

"Însăşi probele conecate chiar în adiacentul oraşelor Rezina şi Râbniţa şi respectiv, de material biologic şi investigaţiile de laborator, măsurătorile nu au arătat prezenţa unor radionucliţi artificiali. Situaţia radiologică din punct de vedere a expunerii populaţiei şi lucrătorilor din cadrul Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa este în regimuri normale", a zis Serghei Moldovan, membru al echipei mobile de experţi, ANRANR.

În 11 ani de activitate a Agenţiei Naţionale de Reglementare a activităţilor Nucleare şi Radiologice specialiştii au ridicat peste 2500 de obiecte cu pericol de iradiere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu