Care este capacitatea de reacţie rapidă a NATO (FOTO)

Este interesant să ştim care este, concret, capacitatea NATO de a răspunde rapid unei situaţii de urgenţă. Este ceea ce se testează acum şi în cadrul celor două faze ale Operaţiunii.

NATO Response Force (NRF), formată în 2003, cuprinde unităţi aeriene, terestre, maritime şi forţe speciale care să poată fi desfăşurate extrem de rapid în caz de nevoie,  potrivit Adevarul.ro

Misiunile sale includ:

- capacitatea de a asigura imediat apărarea colectivă, înainte de ajungerea celorlalte tipuri de forţe în zonele de luptă - capacitatea de a îndeplini operaţiuni complexe de tipul "managementul crizelor" şi asigurarea păcii

- capacitatea de intervenţie în cazul unor catastrofe naturale şi asigurarea protecţiei infrastructurilor critice.

Totul sub autoritatea Comandantului suprem aliat din Europa (SHAPE) căruia i se alătură comandanţii de la JOINT FORCE COMMANDS (doi la număr, unul la Brunssum, Olanda, al doilea la Napoli, Italia), ei aflându-se la comanda operaţiunilor pe bază de rotaţie anuală.

Faţă de structura clasică, cu ocazia Summitului NATO din 2014 din Ţara Galilor, ţările aliate au decis să întărească în mod considerabil capacităţile operaţionale ale NRF, adaptare şi răspuns la noile ameninţări emergente de securitate pe care le ridică atitudinea Rusiei dar şi la riscurile provenind din zona Orientului Apropiat şi nordului Africii.

În acest sens, s-a decis ca NRF să ajungă la 40.000 de militari.

În cadrul NRF, a mai fost creată o sub-structură ce poartă numele de Very High Readiness Joint Force (VJFT), brigadă multinaţională cu 5000 de militari organizaţi în cinci batalioane sprijinite de unităţi din forţele speciale, aeriene şi maritime, aşa numita "flash force".

În caz de criză majoră, efectivele pot fi suplimentate cu încă două brigade suplimentare. După darea ordinului de activare, VGFT este concepută pentru a se deplasa imediat, chiar după primele semnale şi indicaţii privind apariţia unor ameninţări potenţiale, înainte de începerea crizei, acţionând ca un element de disuasiune, împiedicând o escaladare ulterioară. Prima unitate de răspuns este o avangardă de 600-800 de militari care este gata de plecare în cel puţin 48- maximum 72 de ore. Totalul forţelor are un timp de răspuns între 5 şi 7 zile.


Iată structura forţelor care, în acest an, se află sub comandamentul aliat de la Brunssum:

- forţe terestre asigurate de unitatea spaniolă NATO cu desfăşurare rapidă (NRDC)

- forţe maritime asigurate de Marina britanică (UKMARFOR)

- unităţi aeriene provenind de la Italian Joint Force Air Component Command

- operaţiuni speciale

- militari de la US Special Operations Command Europe

- unităţi logistică provenind de la Joint Logistics Support Group (JLSG) Brunssum

- batalionul multinaţional CBRN (Chemical, Biological Radiological and Nuclear) condus de Polonia.

Iată cum arată acum harta raportului general de forţe NATO/Rusia:

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu