Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Una dintre glumele chinezilor despre Co­reea de Nord sună aşa: regimul de la Phenian are două arme letale: rachetele nu­cleare şi tuberculoza. Cu peste 100.000 de cazuri în 2016, Coreea de Nord poate exporta pe calea aerului unul dintre cei mai mari "ucigaşi" plane­tari, menţionează newmoney.ro.

Dacă ambiţiile nucleare ale Phenianului au stârnit teamă şi au atras dure sancţiuni economice, ameninţarea tuberculozei, considerată drept unul dintre cei mai mari ucigaşi planetari, nu s-a aflat mai deloc pe agenda internaţională. Cu peste 100.000 de cazuri înregistrate în 2016, Coreea de Nord se află pe o listă a Organi­zaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu sta­tele care au cea mai mare incidenţă de mortalitate cauzată de tuberculoză. Toto­dată, medicii avertizează asupra unei alte probleme grave – o răs­pândire explozivă a tulpinilor rezistente la medicamente.

În februarie, Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, o entitate care din 2010 încoace a contribuit financiar cel mai consistent pentru ținerea sub control a tuberculozei în Co­reea de Nord, a anunțat că în iunie își va în­chide programele pe care le derulează.

"Cel mai probabil, închiderea acestor programe va duce la o dispariție de pe piață a medicamentelor de calitate care tratau tuberculoza", au tras semnalul de alarmă medicii de la Harvard Medical School, într-o scrisoare deschisă trimisă Fondului Global pe 14 martie.

Și în trecut, dispariția medicamentelor pentru tratarea TBC a dus la apariția unor tulpini rezistente la medicație, deoarece medicii au raționalizat cantitățile de pastile și astfel pacienții au luat doze incomplete, au explicat cei de la Harvard Medical School.

De altfel, infecțiile care nu pot fi vindecate cu medicamente standard sunt deja larg răspân­dite în această țară. Nu există un studiu la nivel național care să măsoare incidența lor la nivelul populației de 25 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord, dar potrivit OMS 5.700 dintre cele 130.000 de infecții TBC raportate în 2016 au fost cauzate de bac­terii rezistente la rifampicin și alte două medicamente-cheie care se adminis­trează în cazul acestei boli.

Și nu este exclus să fie o subestimare, potrivit unui studiu publicat anul trecut în Jurnalul de medicină coreean, peste trei pătrimi dintre cei testați pozitiv cu TBC aveau tulpini rezistente la mai multe medicamente. Tratamentul pentru acest gen de pacienți cu tulpini rezistente durează în mod tipic în jur de doi ani sau mai mult, adesea implicând șase luni de injecții zilnice și un tratament care include administrarea a până la 14.000 de pastile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu