Carburanţii s-au SCUMPIT. Mai mulţi şoferi au protestat în centrul Capitalei. Ce spun experţii economici

Embed:

Mai mulţi şoferi au protestat aseară în centrul Capitală faţă de scumpirea carburanţilor.

Aceştia s-au mobililizat pe o reţea de socializare şi au venit să manifesteze pentru că, spun ei, majorările de preţ care au fost operate zilele trecute de petroliști, sunt nejustificate.

"Am cumpărat o maşină, n-am ce-i turna, să-i torn apă din fântână?", a spus un şofer.

"Pentru noi, un euro e mult pentru asta. Şi suntem foarte tare împotrivă", a menţionat un alt conducător auto. 

Oamenii au semnat o petiţie, în care au cerut autorităţilor să analizeze în ce măsură, majorările operate de petrolişti sunt legale:

"În Moldova trebuia să se ridice cu 10 bani, dar nicicum de un leu. Oamenii s-au adunat pur şi simplu ca să întrebe, de ce şi cine este responsabil", a declarat Mihail Bagas, organizator.

Experţii economici susţin însă că scumpirea combustibilului în ţara noastră este determinată strict de fluctuaţiile de pe piaţa internaţională.

"Pe pieţele internaţionale preţul pentru petrol este în continuă creştere. Astăzi de exemplu a ajuns preţul pentru un barel Aproape 73. Doar pe parcursul zilei de astăzi a crescut cu un procent. Acum o lună, preţul pentru un baril era circa de dolari 55 de dolari. Deci avem o creştere de 17-18 dolari pe baril doar într-o lună", a declarat Roman Chircă, expert economic.

Petroliştii sunt liberi să stabilească propriile preţuri începând cu primăvara acestui an, însă, sunt obligaţi să ţină cont de formula de calcul elaborată de ANRE. Reprezentanţii agenţiei spun că astăzi companiile care au operat scumpirile urmează să le prezinte motivul.

"În cazul nerespectării metodologiei de formare şi aplicare a preţurilor produselor petroliere, agenţia poate suspenda licenţa pe termen de două luni celor care au încălcat legea", a subliniat Galina Sanduţă, şef serviciul comunicare ANRE.

Cu ochii pe petrolişti va fi şi Consililiul Concurenţei care s-a autosesizat după ce zilele trecute, majoritatea staţiilor peco din ţară au scumpit simultan carburanţii, în medie cu un leu şi 10 bani. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că vor investiga acest caz pentru a stabili dacă între companiile petroliere a existat o înțelegere de cartel la afişarea noilor preţuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu