CARAVANA PDM A AJUNS LA CĂLĂRAȘI. Democrații promit subvenții mai mari și modernizarea domeniului agricol

Embed:

Subvenţii mai mari pentru agricultori, construcţia de centre agro-alimentare la nivel naţional şi întreprinderi de procesare. Sunt doar câteva dintre promisiunile făcute de candidatul PDM în circumscripţia 15, Nicolae Ciubuc. Acesta, alături de Andrian Candu şi membri PDM, s-a întâlnit cu mai mulţi locuitori ai raionului Călăraşi, în cadrul caravanei electorale.

Democraţii au trecut pe la un combinat modern de panificaţie, care activează din 2017. Aici muncesc în jur de 100 de oameni. Familia Ciobanu a început afacerea în 2003 cu zece angajaţi.

" Credite, de la bun început doar cu credite. În afară de aceasta am mai fost şi subvenţionaţi de stat, adică utilajul procurat a fost subvenţionat în jur de 40 de procente. Chiar anul trecut de la AIPA ni s-au acordat un milion şi jumătate de lei", a spus Tatiana Ciobanu, administrator combinat de panificaţie.

Angajatele care lucrează de mulţi ani alături de familia Ciobanu îşi amintesc de cum era la început, când munca era manuală, şi nu mecanizată.

"Lucrul nostru este ca să programăm făina. Ea vine în buncher şi din buncher în cianul pe care noi îl pregătim să-l dăm la învârtit. Numaidecât că e mai uşor, e mai uşor pentru noi, pentru lucrători. Atunci turnam cu sacul făina, asta ea se cernea, dar în orice caz nu era aşa computerizat cum e acum."

"Noi facem dulciuri, biscuiţi facem, plăcinte, rulade. Trebuie să faci cu suflet şi trebuie să-ţi placă ceea ce faci."

"Trebuie să avem respect faţă de pâine de mici copii, dar mai ales faţă de cei care fac pâinea, pentru că voi sunteţi purtătorii unui mesaj frumos şi uman în tot ceea ce înseamnă pâinea noastră cea de toate zilele. De aceea vă mulţumim frumos pentru tot ceea ce faceţi", a declarat Andrian Candu, vicepreşedinte PDM.

Şi Dumitru Plămădeală reuşeşte să facă afaceri acasă cu ajutorul subvenţiilor primite de la stat. De cinci ani, el are 60 de hectare de livadă de pruni şi meri, dar şi o plantaţie de căpşuni. De asemenea, agricultorul deţine un depozit frigorific în care oferă spaţiu în chirie şi pentru alţi antreprenori.

" Nu avem obstacole nici în România sau în Europa, nici în Rusia. Ne străduim să găsim potenţiali cumpărători. Practic să zicem că în ţară rămân cinci procente sau zece procente. Pe piaţa locală nu poţi propune atâta cantitate de marfă şi de asta folosim exportul", a zis Dumitru Plămădeală, agricultor

Nicolae Ciubuc vrea să continue să susţină fermierii, aşa cum a făcut-o cât a fost ministru şi când a condus Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. De exemplu, dacă în 2015, statul a oferit subvenţii de 600 de milioane de lei, anul trecut valoarea acestora a ajuns la un miliard.

"Şi vreau ca aceste lucruri, aceste procese de modernizare să continue, să construim frigidere, depozite frigorifice în aşa fel ca producătorii agricoli să aibă unde să-şi depoziteze producţia având garanţia ulterioară de comercializare la preţuri avantajoase", a spus Nicolae Ciubuc, candidat PDM pe circumscripţia 15.

Alte priorităţi de-ale Partidului Democrat pentru satele din Călăraşi şi Ungheni rămân infrastructura, construirea de apeduct şi sisteme de canalizare, dar şi dezvoltarea turismului rural.

Circumscripţia numărul 15 cuprinde 17 localităţi din raionul Ungheni şi 16 din Călăraşi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu