Caravana "Europa pentru fiecare", la Universitatea Alecu Russo din Bălţi. Ce întrebări îi frământă pe tinerii studioși

Embed:

Caravana "Europa pentru fiecare" a ajuns la Universitatea "Alecu Russo" din Bălţi. Mai mulţi oficiali şi experţi din Republica Moldova au discutat cu studenţii despre avantajele procesului de integrare în spațiul comunitar şi despre situaţia geopolitică.

Studenţii s-au arătat interesaţi de subiectele abordate de experţii din cadrul Biroului pentru Reintegrare:

"Lipsa de informaţii la Bălţi se vede foarte bine, aici nu sunt desfăşurate aşa evenimente în fiecare zi. Odată cu aderearea la UE ni se vor deschide alte orizonturi".

"Avem multe oportunităţi, o piaţă liberă, putem merge liber şi nestingherit în UE. Este bine ca noi studenţii să ştim ce ne poate oferi Uniunea Europeană".

Unii tineri spun însă că Moldova trebuie să menţină relaţiile strânse şi cu partenerii din Est:

"E bine că ne integrăm în Europa, dar noi suntem o ţară mică şi trebuie să sugem de la două mioare".

La rândul lor, reprezentanții universităţii din Bălţi spune că integrarea țării noastre în Uniunea Europeană va impulsiona procesul educațional.

"Intenţionăm să ne încadrăm armonios în spaţiul unic european al cercetării şi al educaţiei şi în acest context este foarte semnificativă lecţia de astăzi. Care este diferenţa dintre Parteneriatul Estic şi conlucrarea cu Europa de Vest, la aceste şi alte întrebări găsesc răspuns studenţii astăzi aici", a menţionat prorectorul pentru integrare, Universitatea de Stat din Bălţi, Valentina Priţcan.

Cele mai multe întrebări ale tinerilor au vizat contextul geopolitic.

"Oamenii sunt neliniştiţi şi întrebările sunt mult mai acute, suntem aici să discutăm cu studenţii. Sper să fim aproape de ei să înţeleagă mai bine care sunt consecinţele actuale ale situaţie geopolitice", a precizat expertul în comunicare Andrei Stoicu.

Caravana "Europa pentru fiecare" se va încheia vineri, la Chişinău, unde vor fi organizate dezbateri publice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu