Căpşunile din Spania se strică pe câmp pentru că românii nu mai vor să le culeagă

Spaniolii din regiunea Andaluzia sunt supărați că rămân cu căpșunile neculese, pentru că nu mai găsesc muncitori zilieri. Cu toate că oficiul de forță de muncă a anunțat că se caută 10.000 de muncitori zilieri în agricultură, la fermene de căpşuni, doar 600 de oameni au depus cereri de angajare, informează Digi24.ro.  

Autoritățile și fermierii au constatat cu îngrijorare că spaniolii, dar nici românii pe care se bazau, nu mai vor să culeagă căpșuni.

Pentru campania de recoltare din acest an ar fi nevoie de aproximativ 90.000 de muncitori în fermele de căpșuni, afine și citrice, dar după prima etapă de angajare au fost primite mai puțin de o mie de cereri.

De ce nu mai vor românii să culeagă căpșunile spaniolilor

Muncitorii români, cei pe care se bazau spaniolii la vremea culesului de căpșuni, nu mai vin să muncească pentru că nu mai sunt mulțumiți de banii primiți. Sindicatele din domeniu spun că oferta „nu este suficient de atractivă” și, în plus, angajatorii nu respectă contractul colectiv. Fermierii plătesc salarii „cu mult sub cele incluse în contractul colectiv sau muncesc zile în plus care, de asemenea, nu sunt plătite”, potrivit sindicatelor. Conform acordului în vigoare, ziua se plătește între 42,02 și 43,81 euro.

Sindicatul reclamă și „practici ilegale”, cum ar fi neplata de asigurări sociale și medicale, astfel că, în caz de accidente, nu sunt acordate concedii medicale plătite. În consecință, oamenii ajung să muncească în agricultură doar dacă nu găsesc altceva.

Angajatorul agricol plătește salariul minim din obligație și caută pretexte pentru a da cât mai puțini bani”, susțin reprezentanții din sindicate.

 

loading...

Lasă un comentariu