Capsula SpaceX va decola săptămâna următoare către Stația Spațială Americană. Cine va fi la bord

Noua capsulă realizată de SpaceX, compania privată a miliardarului Elon Musk, va fi testată săptămâna viitoare la NASA, mai întâi cu un manechin și apoi cu echipaj uman, scrie libertatea.ro.

Oamenii vor călca însă în naveta care urmează să-i ducă la Stația Spațială Americană de abia peste câteva luni, după ce toate testele vor fi încheiate cu succes iar NASA și-a dat acordul, așa cum a declarat administratorul adjunct al agenției pentru zborurile cu echipaj uman, William Gerstenmaier, într-o conferinţă de presă susţinută la centrul spaţial Cape Canaveral din Florida. 

O rachetă Falcon 9 a companiei spaţiale SpaceX având la bord o capsulă Dragon Crew este programată să decoleze sâmbătă 2 martie la ora locală 02:48 (07:48 GMT) de pe vechea rampă de lansare a navetelor spaţiale care nu a mai fost folosită din 2011, arată Agerpres. NASA a semnat în 2014 contracte cu SpaceX şi Boeing pentru ca aceste companii să transporte astronauţii americani pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Aceasta este prima dată când agenţia spaţială americană încredinţează sectorului privat transportul astronauţilor săi. 

Statele Unite şi-au stabilit ca un ţel de mândrie naţională să poată asigura plecarea astronauţilor spre ISS de pe sol american. Asta pentru că din 2011, americanii trebuie călătoresc în rachetele ruseşti Soyuz, la bordul cărora agenţia spaţială americană le cumpără locuri. Acestea sunt lansate de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, închiriat de Rusia. „Acesta este un prim pas absolut critic pentru reluarea zborurilor cu echipaj uman, de aici din Statele Unite”, a spus William Gerstenmaier. Capsula are şapte locuri. Ea trebuie să amareze la ISS duminică 3 martie, apoi să se detaşeze şi să se întoarcă pe Pământ pe 8 martie. Scopul este de a asigura că zborul va fi sigur pentru oamenii pe care îi va transporta. 

SpaceX are o vastă experienţă în materie de zboruri spaţiale, deoarece a transportat de 15 ori de marfă pe ISS pentru NASA din 2012, cu o versiune cargo a capsulei Dragon. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu