CAPRICIILE VREMII, OCOLITE. Un fermier din Costești, primul agricultor care are staţie meteo într-o plantaţie de căpșuni

Embed:

Schimbarea bruscă a vremii din această primăvară ar putea avea consecinţe nefaste asupra mai multor culturi agricole.

Totuşi, pentru unii producători, capriciile naturii nu sunt o problemă. Aceştia dispun de staţii meteo şi ştiu din timp cum să acţioneze pentru a preveni pagubele. Printre ei este şi Oleg Meriacri din satul Costești, raionul Ialoveni, primul agricultor care şi-a pus o instalaţi de acest fel într-o plantaţie de căpșuni.

Oleg Meriacri deţine aproximativ 14 hectare de căpşuni. Plantele sunt crescute în tuneluri. Agricultorul a instalat staţia meteo într-unul din ele acum o lună. A ales să o plaseze anume aici pentru a putea şti cu exactitate temperatura în aer şi în sol, precum şi nivelul umidităţii şi radiaţiei solare.

"Avem diferiţi senzori. De umiditate, avem doi. La 15 cm şi la 30 cm pentru a monitoriza umiditatea solului să putem face o programă de irigare. De asemenea avem senzor de lumină, care ne calculează radiaţia solară. Avem senzori de temperatură interiori şi exterior", a menţionat agricultorul. 

Fermierul are prognoze pentru şapte zile înainte: "Ne ajută, nu trebuie să alergăm să punem termometre, să vedem umiditatea înăuntru. Şi avem şi roadă mai timpurie datorită acestor tunele".

O astfel de instalaţie costă aproximativ 700 mii de lei, iar jumătate de sumă fermierul a primit-o datorită proiectului Agricultura Performantă finanţat de europeni.

"În toate cazurile, 50 la sută in bani trebuie să fie din partea beneficiarului. O staţie de felul acesta poate să furnizeze informaţii pe o rază de trei km", a precizat  Oleg Stiopca specialist al proiectului USAID/APM. 

Şi autorităţile de la noi prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură oferă producătorilor sprijin financiar pentru procurarea echipamentelor de acest fel.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu