CAPODOPERELE NOILOR TEHNOLOGII. Un meșter din Ceadîr-Lunga creează din metal adevărate opere de artă

Embed:

Cu ajutorul utilajelor moderne meşterul din Ceadîr-Lunga creeză din metal adevărate capodopere. Sergiu Ormanji şi-a perfecţionat măiestria toată viaţa. Primăvara aceasta el a câştigat un grant şi a procurat utilaje de tăiere pe metal cu plasmă.

"Când tai manual nu poţi obţine o asemenea precizie. Dacă avem nevoie de mai multe piese cu aceleași dimensiuni, cu ajutorul acestui utilaj le poţi face identice. Plus viteza - care e de zece ori mai mare", a spus meșterul Sergiu Ormanji.

Meşterul a reuşit să iasă învingător la unul din concursurile europene şi să obţină 13 mii de euro pentru dezvoltarea afacerii.

"Conform proiectului, eu eram obligat să creez trei locuri de muncă şi să investesc 20 la sută din suma necesară. Astfel eu am putut angaja un contabil, un instalator şi programator, care scrie softul pentru sistemul de comandă computerizată al utilajului",a spus meșterul Sergiu Ormanji.

Datorită utilajului de tăiere pe metal cu plasmă meşterul reuşeşte să execute cele mai precise operaţii de prelucrare a metalului.

"Mi-au comandat o ramă pentru poze. Am confecţionat-o din metal. Am tăiat în ea floricele şi numele tinerilor. După aceea am primit mai multe comenzi de acest fel ", a spus meșterul Sergiu Ormanji.

La început, schiţa este precizată pe hârtie. După aceea proiectul este trecut pe computer.


"Programatorul traduce imaginea într-un cod înţeles de sistemul de comandă computerizată al utilajului. Căci aparatele nu înţeleg desenele", a mai adăugat meșterul.

Acum atelierul lui Sergiu se află în incubatorul de afaceri din Ceadîr-Lunga. Numărul comenzilor creşte încontinuu, astfel încât foarte curând el va fi nevoit să-şi lărgească afacere. Meşterul este în căutarea unui nou spaţiu pentru întreprinderea sa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu