Cântecul şi hora din străbuni, la mare preţ în sudul Moldovei. Cum promovează tradiţiile locuitorii din Slobozia Mare

Embed:

Dacă ajungi pe la vreo petrecere în zona Cahul, e imposibil să ratezi momentul în care invitaţii se prind într-un dans tradiţional. Hora ca la sud. Şi dacă nu eşti un bun dansator, sigur nu vei ţine ritmul şi nici nu vei nimeri paşii. Este un dans special, pe care l-am filmat la Slobozia Mare, unde o mână de săteni au grijă ca hora să facă parte mereu din moştenirea fiecărei generaţii.

Spre deosebire de alte locuri, în Slobozia Mare din Cahul sunt la mare preţ cântecul şi hora din străbuni. Iar hora are ceva special aici, lucru ştiut de toţi cei care i-au descifrat paşii.

"Cred că vine din felul oamenilor de a fi. Slobozenii sunt nişte oameni aprinşi aşa, cu dor de talpă apăsată în pământ, de a dansa cu foc şi pară din dragostea lor pentru dans", a remarcat primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan.

"Dacă noi începem să facem paşii, ei greşesc şi nouă ne pare hazliu. Voi dansa cât mă duc picioarele", a spus Marii Radu, dansator.

Problema nu e la picioare, ci la buzunare, mai ales când trebuie să ajungă la festivalurile de unde tot adună diplome.

"Instrumentele, de unde să fie bune, gata, şi-au trăit traiul, unul are 40 de ani", s-a plâns conducătorul ansamblului de instrumentişti, Fiodor Crăciun.

"Costumele părinţii noştri ni le confecţionează şi nouă ne plac", a spus Aliona Ivanoglo, elevă în clasa a V-a.

"Costumele chiar nu-mi plac. Ar trebui şi dansatorii, şi orchestra să aibă pantaloni albi, aşa cum trebuie să arate", a menţionat conducătorul Ansamblului de dansuri "Vatra horilor", Nicolae Constantin.

Primăria ar vrea, dar nu are de unde să dea mai mulţi bani. Aşa că artiştii satului se mulţumesc şi cu puţin.

"Prin asta cred că suntem întreg colectivul de folos ţării, anume prin această îndeletnicire, cu promovarea folclorului nostru strămoşesc", a conchis directorul casei de cultură din Slobozia Mare, Nicolae Arbuz.

Partener General:

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu