Cântăreşte 70.000 de tone şi deserveşte 36 de avioane Shenyang J-15. Primul portavion construit de chinezi a început testele pe mare

Primul portavion construit de chinezi, al cărui nume provizoriu este Type 001A, a plecat în larg pentru primele teste, a anunţat televiziunea centrală chineză. Construcţia sa a fost finalizată în aprilie anul trecut după patru ani de muncă, scrie adevarul.ro.  

Nava de luptă are o lungime de 315 m, cântăreşte 70.000 de tone şi poate atinge o viteză de aproximativ 30 de noduri. Tipe 001A deserveşte 36 de avioane de luptă Shenyang J-15.  

Televiziunea CCTV a arătat imagini în care impozantul portavion se depărta de un chei, apoi pe mare, escortat de mai multe nave militare de mică dimensiune, sub un cer acoperit şi în ceaţă.   Este pentru prima dată când sistemul de propulsie, motorizarea şi sistemul de navigaţie ale vasului sunt testate pe mare, potrivit presei de stat.  

China dispune deocamdată de un singur portavion operaţional: Liaoning. Construit de fosta URSS şi cumpărat de la Ucraina, el a fost admis în serviciul activ în 2012. Al doilea portavion chinez urmează să se alăture forţelor navale în acest an.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu