Canicula, un adevărat test pentru satul Chirilovca. Locuitorii parcurg cinci kilometri până la cel mai apropiat izvor

Embed:

Temperaturile ridicate sunt o adevărată provocare pentru locuitorii satului Chirilovca din raionul Taraclia, acolo unde nu este apă potabilă. Oamenii sunt nevoiţi să meargă în localitatea vecină, la cinci kilometri distanță, pentru a ajunge la cel mai apropiat izvor. Apa în fântânile din Chirilovca este sărată. În aceste condiţii oamenii se înarmează cu răbdare, căldări şi merg la drum.

Ana Furtună, în vârstă de 65 de ani, cară apa cu măgarul din satul vecin Ciumai.

"Acum soţul este internat în reanimare şi nu am cum să car apă. Copiii vin cu câteva sticle când pot, pentru că ei tot lucrează", a spus locuitoarea satului Chirilovca, Ana Furtună.

Oamenii din sat aduc apa de băut de la izvor din localitatea vecină, care se află la cinci kilometri depărtare şi ajung până acolo cam într-o oră. Acum pe timp de caniculă oamenii vin aici odată la două zile şi iau cu ei mai multe sticle şi recipiente.

"Aducem apă pentru băut, pentru a face mâncare.Utilizăm şi apa din bazin. Mai avem fântâni, dar sunt goale".

"Mult timp stăm aici în rând pentru a lua apă de la izvor. Curge foarte încet apa".

Unii localnici îşi permit să beneficieze de serviciile unui tractorist din sat care aduce periodic apă de la izvor. Pentru trei tone oamenii achită 250 de lei. Cantitatea de apă adusă le ajunge pentru două săptămâni.

"Apa suntem nevoiţi nu să o cumpărăm, dar să achităm doar pentru transportare. Spre fericire nu achităm pentru apă. Pentru rufe utilizăm apa din fântâni".

Recent, autorităţile locale au câştigat un proiect în valoare de 1,2 milioane de lei, finanţat de PNUD, pentru extinderea reţelei de apeduct existente.

"Proiectul este pentru construcţia unui turn de apă. Banii vor fi folosiţi şi pentru a conecta tot sistemul de apeducte la turnul de apă, dar şi pentru construcţia unei reţele de apeducte cu o lungime de 2,5 km", a declarat primarul comunei Vinogradovca, Tatiana Țurcan.

Potrivit datelor statistice, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în doar 700 din cele 1682 de localităţi din ţară, oamenii sunt conectaţi la o reţea de apeducte.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu