Canicula, PERICOL pentru minori: Cum protejăm copiii de insolaţie

În perioada caniculară, cu toții încercam să ne ferim de soarele puternic și de efectele negative ale acestuia asupra organismului nostru. Însă, nu numai adulții sunt în pericol în fața caniculei ci și bebelușii și copii mici sunt foarte vulnerabili atunci când vine vorba de acțiunea căldurii și a razelor ultraviolete, scrie romanialibera.ro.

Simptomele insolației

După o zi fierbinte de vară petrecută în aer liber, trebuie urmărite dispoziția și comportamentul celui mic. Câteva simptome ce apar în urma insolației sunt: supraîncălzirea pielii, febra de 39.4 grade Celsius, dar fără transpirație, înroșirea pielii și senzația de deshidratare, amețeală, durerile de cap, vomă, pulsul rapid, respirația grea și superficială, confuzia. Letargia este, de asemenea, un simptom al instalării insolației, și se manifestă prin întârzierea reacției bebelușului tău; atunci cât îi strigi numele s-ar putea să nu răspundă la fel de rapid.

Factori care conduc la insolație

Nu doar expunerea la soare predispune la insolație. Dacă lăsați copilul timp îndelungat într-o mașină supraîncălzită, fără ventilație, de teama „curentului", rezultatul poate fi la fel de îngrijorător. Chiar și în timpul perioadei calde micuțul poate suferi o afecțiune acută ce se manifestă prin febră. Tendința de a înveli corpul copilului, mai ales dacă își fac apariția frisoanele este eronată pentru că excesul de căldură astfel produs este similar expunerii la soare în timpul prânzului.

Ce este de făcut?

Oricare dintre semnele enunțate mai sus reprezintă un indiciu că ar trebui să așezați copilul într-un loc răcoros și să începeți administrarea de lichide. Îndepărtați hainele în exces, tamponați întreg corpul cu pansamente înmuiate în apă rece. Acestea sunt primele măsuri de ajutor, adesea este nevoie și de un antiinflamator pentru a calma durerea de cap. Dacă rezultate se lăsă așteptate, nu ezitați să cereți sfatul medicului.

Sugarii alăptați vor avea nevoie de alimentație suplimentară pe perioada căldurilor excesive. Dacă micuțul primește deja fructe și legume, este recomandat să creșteți rația acestora întimpulverii. Se poate efectua și un duș rapid cu apă călduță dacă locuința nu poate fi ventilată corespunzător.

Specialiștii insistă foarte mult pe calitatea hăinutelor copiilor mici; acestea trebuie să fie lejere, din materiale naturale și mai ales „reduse cantitativ", adică mai bine dezbrăcat decât supraîncălzit. Acoperirea capului este însă importanță, căci insolația se poate instala chiar și în 20 de minute.

Perioada verii impune reorganizarea timpului, astfel încât plimbarea de după-amiază să fie amânată până seara târziu. Evitați pe cât posibil expunerea în intervalul cuprins între 11:00 și 15:00, atunci când soarele este foarte arzător și riscul de insolație este eminent.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu