Candu: PLDM se răzbună şi a făcut coaliţie cu PCRM pentru abrogarea sistemului electoral mixt. Ce spun liberal-democraţii

Embed:

Liberal-democraţii şi comuniştii s-au înţeles să abroge Legea privind sistemul electoral mixt, adoptată recent de către Parlament, iar asta este o răzbunare a PLDM. Declaraţia a fost făcută de către deputatul democrat Adrian Candu, la sfârşitul şedinţei comisiei parlamentare care examinează impactul sistemului electoral mixt asupra alegătorilor. Pe de altă parte, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a respins aceste acuzaţii.

"Sunt păreri împărţite. Unii membri ai comisiei au semnat cu mare plăcere atunci când se promova schimbarea sistemului, la iniţiativa PLDM. Alţii spun că a fost prea în grabă adopat, dar le amintesc că PD vorbea despre schimbarea sitemului electoral de un an şi jumătate. Situaţia politică şi evenimentele de săptămâna trecută duc la aceea că este o înţelegere fără acorduri semnate între PCRM şi PLDM, ca să abroge sistemul electoral mixt. Adică eforturile de a apropia cetăţenii de politicieni vor fi aduse la zero. Da, este o răzbunare a PLDM-ului. Am fost în minoritate în comisie, dar reprezentanţii PLDM şi PCRM decid", a declarat Adrian Candu.

Pe de altă parte, Tudor Deliu, membru al comisiei din partea PLDM, susţine că aceasta nu este o răzbunare a liberal-democraţilor şi dă asigurări că se procedează democratic.

"Da, eu personal am votat această lege. Noi nu ne dezicem de acest sistem, dar Republica Moldova nu are nevoie de el la nivelul actual, ci doar după reorganizarea teritorială a ţării. Dacă era răzbunare se putea face fără comisie şi fără audieri. Comisia a procedat democratic. Nu pot spune dacă proiectul va fi abrogat. În comisie sunt şapte membri şi prin votul lor se va hotărî", a spus Tudor Deliu. 

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale spune că noul sistem ar putea fi aplicat de la următorul scrutin, din 2014, nu însă, şi în raioanele de est ale ţării.

"Cetăţenii Republicii Moldova, domiciliaţi în stânga Nistrului, vor vota în baza unui singur buletin, iar cetăţenii domiciliaţi în afara ţării, indiferent de perioadă, la fel vor vota în baza unui singur buletin", a declarat Iurie Ciocan.

Experţii le-au recomandat deputaţilor să-şi asume responsabilitatea pentru votul acordat.

"Acum se discută soluţii pentru o lege la care trebuiau iniţial elaborate soluţii şi după aceea votată", a declarat Dumitru Budianschi, expert "Expert-Grup".

"De vreme ce Parlamentul a votat legea, deputaţii trebuie să-şi asume consecinţele. S-a votat, foc la ghete", a spus Corneliu Ciurea, expert Idis Viitorul.

Şi reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare susţin că inovaţia nu este pe înţelesul cetăţenilor, în special din regiunea transnistreană.

"Există şi municipiul Bender care deşi e pe malul drept al Nistrului, dar pe care nu-l controlăm şi vor apărea probleme în cursul pregătirii alegerilor", a declarat şeful Biroului pentru Integrare, George Balan.

Publika.md aminteşte că, deputaţii au adoptat, cu 63 de voturiproiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova.

Potrivit proiectului înaintat de democratul Vlad Plahotniuc, la următorul scrutin, 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu