Candu le dă o ULTIMĂ ȘANSĂ deputaților PL și PLDM. Votul pentru INTEGRARE EUROPEANĂ în Constituție a fost amânat cu o săptămână

Embed:

Votul pentru introducerea sintagmei "integrare europeană" în Constituţie a fost amânat pentru următoarea săptămână. Decizia a fost luată de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care s-a arătat dezamăgit de confruntările politice şi declaraţiile deputaţilor în timpul dezbaterilor proiectului de lege. 

 

"A trebuit să trecem la procedura de vot, prin vot nominal. [...] Mă arăt foarte dezamăgit de cele întâmplate astăzi aici, deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova. Deoarece se spune că uneori înţelepciunea vine în ceasul al doisprezecelea şi că uneori oamenii trebuie să mai doarmă o noapte cu idea, propun în mod regulamentar votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

Ulterior, preşedintele Parlamentului a venit cu o declaraţie în faţa jurnaliştilor prin care a explicat decizia luată de a amâna votul cu o săptămână: 

"Dacă oamenii cu adevărat, cei care astăzi s-au manifestat, ar fi pus interesele ţării mai presus decât interesele de partid, culorile de partid, culorile politice sau frustrările politice. Sincer am crezut că  se vor putea pătrunde unii colegi în cât de important este ca noi să avem scris clar în Constituţia Republicii Moldova că singurul vector de dezvoltare este integrarea europeană. Am sperat sincer că se vor lăsa deoparte supărările, frustrările, şi fiecare dintre noi, indiferent de culoarea politică vom crede în viitorul Republicii Moldova care ar trebui să fie pe o cale ireversibilă, cea a Uniunii Europene.

Cu regret, mulţi au pus în faţa lor şi a deciziei opinia politică, trecutul politic, confruntarea politică, doctrinele politice, fără să pună în mod prioritar, de fapt, elementele prioritare şi anume integrarea În Uniunea Europeană ca şi cale strategică de dezvoltare a Republicii Moldova.

În acelaşi timp, în speranţa că totuşi există posibilitatea de a-i convinge sau de a se convinge unii colegi că trăim, poate, un moment unic în care avem şansa dă modificăm Constituţia şi să punem Republica Moldova pe o cale ireversibilă de integrare europeană, am solicitat plenului permisiunea de a amâna acest vot.

Se spune că poate în ceasul al doisprezecelea devin mai înţelepţi sau unii au nevoie de o noapte să retrăiască şi să se mai gândescă ceea ce urmează să ia ca şi decizie. Iată de ce, cu speranţă, acest vot a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Doar o săptămână avem la dispoziţie pentru a găsi compromis, eventual pentru ca unii să înţeleagă importanţa momentului şi să voteze modificarea în Constituţie. Să uităm cu toţi de trecutul sau confruntarea politică şi de interesele politice. Să ne gândim toţi la viitorul acestei ţări şi la generaţiile care urmează să vină.

Cu regret, chiar trăiesc un sentiment de dezamăgire de cele văzute şi auzite văzând frustrarea şi lupta politică care a fost pusă mai presus decât interesul naţional al Republicii Moldova", a mai spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

CITEŞTE ŞI: Andrian Candu, la tribuna Parlamentului: Sintagma "integrare europeană" în Constituţie înseamnă viitorul Moldovei (VIDEO)

PUBLIKA.MD aminteşte că pentru a aproba acest proiect de lege, este nevoie ca cel puţin 67 de deputaţi să voteze pro.

Anterior, liberal-democraţii au evitat să ofere un răspuns clar despre poziţia lor, însă cu câteva minute în urmă, Vadim Pistrinciuc, a refuzat să semneze acest manifest.

De asemenea, liberalii au declarat că iniţiativa este una populistă.

Proiectul de lege privind completarea Constituției a fost propus de un grup de deputați PDM și PPEM, iar iniţiativa îi aparţine liderului democraţilor. Pentru modificarea legii supreme sunt necesare 67 de voturi. 

În această toamnă, PDM s-a declarat ca fiind un partid Pentru Moldova, un partid care are ca puncte principale problemele oamenilor. La moment, în Parlamentul Republicii Moldova sunt șase formațiuni politice dintre care patru se declară pro-europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu