Candu îi răspunde lui Ţap: Este Constituţia Republicii Moldova. Şi propunerile care sunt, sunt făcute pentru ţară şi pentru Constituţie

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a pus ca proiectul privind modificarea Constituţiei să fie votat nominal. Proiectul dezbătut în prima lectură prevede introducerea vectorului european în Legea Supremă. În cadrul şedinţei parlamentului, preşedintele Andrian Candu a răspuns la mai multe întrebări, printre care şi deputatului PLDM, Iurie Ţap. 

Iurie Ţap, deputat PLDM: Cum o să înţeleagă cetăţenii care de fapt aşteaptă de la noi realizarea dezideratelor: democraţie, stat de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, cele pe trei piloni ale valorilor europene. De ce nu realizăm acordul, dar introducem în Constituţie, care va fi valoarea în acest caz?", a întrebat Iurie Ţap, deputat PLDM. 

În context, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a venit şi cu un răspuns la întrebarea liderului PLDM.

"Partidul Democrat şi Guvernarea cumva se vor descurca, inclusiv cu mesajele care vin de la Bruxelles şi restul. Da, este adevărat se fac greşeli şi s-au făcut greşeli. Unele de care au depins de Guvernare, altele care nu au depins de Guvernare, dar care datorită sistemului care a fost creat, inclusiv mulţi ani de zile şi inclusiv şi cu ajutorul vostru dragi colegi din PLDM cu care am fost împreună în coaliţii. 

Ce ţine de legimitatea acestei puteri, legalitate şi uzurpare, nu astăzi discutăm despre acest lucru. Aceste propuneri de modificare a Constituţiei nu le facem pentru guvernare astăzi, dar le facem pentru generaţiile care urmează, să vină inclusiv la putere, inclusiv aici în parlament. 

Şi atât. Nu este constituţia Partidului Democrat. Este Consituţia Republicii Moldova. Şi propunerile care sunt, sunt făcute pentru ţară şi pentru Constituţie. Şi mai mult ca atât eu sunt sigur Domnule Ţapu, sunt sigur că dacă astăzi nu aşi fi fost în opoziţie, dar aţi fi fost la guvernare într-o coaliţie oricare nu ar fi fost ea, aţi fi votat astăzi fără nici o rezervă aceste modificări în Constituţie. 

Dar acum vorbim despre sinceritate, eu sunt sincer. Da, a guverna nu este uşor. Da, guvernarea mai face şi greşeli, important este să înveţe din acele greşeli. Dar în acelaşi moment al sincerităţii am să vă cer şi vouă să fiţi sinceri şi când vă veţi trezi dimineaţă mâine să vă gândiţi ce şansă aţi avut astăzi sau nu, atunci când veţi decide cum votaţi", a spus preşedintele parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul de lege privind completarea Constituției a fost propus de un grup de deputați PDM și PPEM, iar iniţiativa îi aparţine liderului democraţilor. Pentru modificarea legii supreme sunt necesare 67 de voturi. 

PUBLIKA.MD reamintește că în această toamnă, PDM s-a declară ca fiind un partid Pentru Moldova, un partid care are ca puncte principale problemele oamenilor. La moment, în Parlamentul Republicii Moldova sunt șase formațiuni politice dintre care patru se declară pro-europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu