Candu i-a explicat lui Voronin care este factorul juridic privind introducerea sintagmei integrare europeană în Constituţie (VIDEO)

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a cerut vot nominal pentru proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei privind integrarea europeană. În acest context, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că va vota proiectul doar dacă şeful Legislativului îi va spune care este factorul juridic privind introducerea sintagmei integrare europeană în Constituţie.

"Constituţia este lege de bază, fundamentală a ţării. Consultaţia cu cetăţenii este o normă europeană. Cele mai importante întrebări, întotdeauna Europa cere să fie consultate cu cetăţenii. De ce trebuie de introdus în Constituţie această sintagmnă de integrare europeană? Care e factorul juridic? Dacă ne convingeţi, nu sunt probleme, noi votăm", a specificat Vladimir Voronin.

Șeful Legislativului a încercat să convingă parlamentarii din PCRM şi a venit cu argumente, declarând că această modificare a Legii Supreme a Republicii Moldova ar defini vectorul de dezvoltare a republicii noastre și va fi o garanție constituțională, cu impact juridic pentru guvernările de la Chișinău.

"- Votaţi? - Da. -Bine, atunci încercăm să vă convingem. Constituţia este forma fundamentală. De acolo se trag toate celelalte legi. Şi dacă cumva alte legi sunt în contradicţie cu Constitutia ele sunt neconstituţionale. Dacă în constituţie scrie că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării, înseamnă că legile care urmează să fie aprobate de acest Parlament de azi înainte, politicile statului, comportamentul funcţionarului, absolut tot se va face spre integrarea europeană, va fi o garanție constituțională. Astfel, riscă acele legi să fie anticonstituţionale. Acesta este impactul juridic.

E vorba de implementare unor norme juridice. Nu are doar un impact politic, ideologic, ci şi juridic. Nu se restricţionează nimic. Dar în acelaşi timp, toate politicile statului, o data ce este modificată Constituţia cu aceste prevederi, vor fi create şi elaborate şi implementate pentru integrarea europeană. Noi vrem să o îmbrăcăm în formă juridică. Sper că v-am convins, văd că v-am convins şi o să votaţi", a precizat preşedintele Parlamentului.

Potrivit lui Andrian Candu, modificarea Constituției nu va fi doar un mesaj politic, ci prevederi juridice care vor avea impact juridic, iar fiecare funcționar din Moldova va fi obligat să lucreze reieșind din acest deziderat al integrării europene.

Proiectul de lege privind completarea Constituției a fost propus de un grup de deputați PDM și PPEM, iar iniţiativa îi aparţine liderului democraţilor. Pentru modificarea legii supreme sunt necesare 67 de voturi.

PUBLIKA.MD reamintește că în această toamnă, PDM s-a declară ca fiind un partid Pentru Moldova, un partid care are ca puncte principale problemele oamenilor. La moment, în Parlamentul Republicii Moldova sunt șase formațiuni politice dintre care patru se declară pro-europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu