Candu, după semnarea contractului cu Gazprom: Nu mai există frica oamenilor că vom rămâne fără gaz la iarnă

Embed:

Spre deosebire de anii precedenţi, când contractele de livrare erau prelungite în plină iarnă, acum ministrul economiei Adrian Candu a reuşit semnarea cu aproape două luni mai devreme. Ministrul democrat susține că un alt succes e că documentul a fost semnat la Chișinău și nu la Moscova ca în cazurile precedente, fapt care demonstrează o deschidere a autorităților ruse spre o colaborare în domeniul energetic cu Republica Moldova.

"De astăzi, putem să considerăm că suntem, avem tot cadrul legal şi economic necesar să fim asiguraţi pentru iarnă cu gaz. Nu mai există acea frică, nu mai există acele semne de întrebare, dar ce se întâmplă e sezonul rece, vine iarna şi cum rămânem noi", a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu.

Vicepreşedintele "Gazprom" a declarat că în pofida conflictului dintre Ucraina şi Rusia, livrările de gaze pentru Republica Moldova nu vor fi afectate.

"Sperăm că documentul semnat între cele trei părţi: Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană privind livrarea de gaze naturale pentru Ucraina pe perioada rece, ne va permite chiar şi cea mai rece iarnă să treacă fără probleme", a menţionat vicepreşedintele Gazprom, Alexandr Medvedev.

Contractul prevede o reducere record a prețurilor până la un tarif de 331,8 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, adică cu aproximativ 42 de dolari mai puţin. Mai mult decât atât, ministrul democrat a declarat că va insista ca populația să resimtă cât mai rapid efectul acestui succes.

"Voi solicita ANRE regulatorului care calculează tarifele, imediat, de urgenţă, să înceapă calculul tarifului, încât schimbarea de preţ să se reflecte şi în buzunarul oamenilor şi oamenii să plătească mai puţin", a punctat Candu.

Totodată, părţile au ajuns la o înţelegere ca până la sfârşitul anului 2015 să înceapă negocierile privind semnarea unui contract pe un termen mai lung.

"Am ajuns la înţelegerea că în timpul apropriat, până la sfâşritul anului viitor, vom începe discuţiile privind posibilitatea de a încheia un contract pe un termen de 3 - 5 ani", a conchis Alexandr Medvedev.

Oficialii de la Chişinău şi Moscova au semnat şi prelungirea contractului privind tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova. Ambele documente vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2015 şi vor fi valabile exact un an. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu