Candu: Dodon s-a folosit de pârghii CINICE, a ţinut cei doi ostatici moldoveni încă patru luni în Afganistan CA SĂ FACĂ CAMPANIE ELECTORALĂ (VIDEO)

Embed:

Piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan din 2015, urmau să ajungă acasă încă acum patru luni, însă operaţiunea de eliberare a fost blocată de preşedintele Igor Dodon, pentru ca ulterior să se folosească de acest caz şi de vieţile lor în plină campanie electorală. Acuzațiile dure vin din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a spus într-un live pe Facebook că gestul lui Dodon este unul criminal.

Şeful statului a anunţat, în cadrul unui briefing, că piloţii au fost eliberaţi din captivitate şi se află de câteva zile la Moscova, iar într-o săptămână vor ajunge în Moldova.

Candu s-a arătat indignat că cei doi piloţi nu au fost aduși direct în Moldova la familii. 

"Este o veste bună că piloții moldoveni deținuți ostatici în Afganistan sunt bine și curând ar putea ajunge acasă. Autoritățile Republicii Moldova fac deja acțiunile oficiale pentru aducerea lor urgentă acasă.

Ca persoană care prin natura funcției deținute am fost ținut la curent cu negocierile de eliberare a lor, pot să vă spun că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum 4 luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul.

Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină puțin și să-i trimită acasă prin Moscova. Autoritățile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situație de blocaj și cu ce scop.

Astăzi este foarte clar cine. Este vorba de Igor Dodon, care a dorit ca ei să revină acasă doar în timpul campaniei electorale și să se folosească de acest lucru în mod cinic. Acesta este motivul pentru care ostaticii nu au fost aduși direct în Moldova la familii, deși autoritățile au pregătit aducerea lor direct la Chișinău. Au fost duși la Moscova și ținuți acolo până ce Dodon se putea folosi electoral de acest caz.

Cerem în mod oficial președintelui Dodon să nu mai țina piloții moldoveni ostateci electorali în Moscova, după 3 ani în care au avut destul de suferit. De asemenea, autoritățile RM urmează să analizeze toată această situație și să dea calificative legale modului în care Igor Dodon s-a folosit de pârghii cinice pentru a-i răpi din nou din drumul lor spre Moldova. Această acțiune este un act penal criminal. La fel cum un act de gravitate extremă este și modul în care Dodon exercită presiuni asupra lor să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală.

Subiectul nu trebuie exploatat în nici un caz electoral, pentru că acest lucru ar putea să complice situația. Nu întâmplător autoritățile Republicii Moldova au fost foarte discrete în legătură cu aceste negocieri, pentru că subiectul este unul ce ține de viața unor oameni, nu de PR și de campanii electorale. Ar fi fost corect să se comunice public despre eliberarea lor doar după ce ei se aflau acasă, în siguranță.

Autoritățile au ținut permanent legătura cu părinții ostaticilor și vor face tot ce este nevoie pentru a-i aduce cât mai repede acasă. Curând, imediat ce va fi posibil, vom putea oferi mai multe informații publicului, despre modul în care au decurs negocierile", a declarat preşedintele parlamentului, Andrian Candu. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în noiembrie 2015, un elicopter, care aparținea companiei moldovenești "Valan International Cargo Charter", a fost doborât într-o provincie afgană, ocupată de militanții talibani. La bordul aparatului de zbor se aflau 21 de oameni, 18 soldați afgani și trei moldoveni, printre care doi piloţi şi un inginer de bord. Unul din piloţii a decedat şi a fost adus în ţară în luna decembrie a aceluiaşi an. Aparatul de zbor participa la misiuni de pacificare sub egida ONU

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu