Candu, despre problemele, provocările şi aspiraţiile Moldovei: Chişinăul este gata să preia exemplele Elveţiei

Embed:

Elveţia este pentru Moldova un model de democrație, iar Сhişinăul este gata, în acest sens, să preia treptat exemplele din Ţara Cantoanelor. Declaraţia a fost făcută pentru presa elveţiană de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei vizite efectuate la Berna. Şeful Legislatviului a vorbit despre problemele, provocările şi aspiraţiile Moldovei. 

"Avem o populaţie care, deocamdată, doar începe să înveţe să meargă precum o face un copil. Este dificil să ceri unui astfel de copil să susţină examene în astronomie sau matematică superioară", a spus Candu.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că şi-ar dori ca societatea să se implice mai mult în viaţa publică şi să încerce să găsească soluţii pentru provocările şi problemele pe care le întâmpină Moldova.

"Mi-ar plăcea să avem o populaţie care în fiecare săptămână să meargă la referendum pentru a rezolva cele mai importante probleme din ţară. Acest fapt îmi va oferi mie, în calitate de membru al Parlamentului, libertate, dar şi o responsabilitate în plus faţă de populaţie", a precizat Andrian Candu.

În cadrul vizitei efectuate la Berna, Candu s-a întâlnit cu deputaţi din Consiliul Naţional şi reprezentanţi ai Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare. În cadrul întrevederilor s-a discutat despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, inclusiv în sănătate, educaţie, comerţ şi în sistemul energetic.

Andrian Candu a mai declarat că Moldova îşi doreşte să menţină relaţii bune atât cu ţările europene, cât şi cu vecinii din est, în special Rusia. În problema transnistreană,şeful legislativului a menţionat că autorităţile de la Chişinău sunt gata să-i ofere regiunii o autonomie largă, aşa cum există în cazul cantoanelor din Elveţia. S-a discutat şi despre lansarea unei curse aeriene directe între cele două state.

Elveţia este a patra cea mai importantă ţară străină care oferă ajutor Republicii Moldova. Doar în ultimii trei ani, peste 40 de mii de cetăţeni au fost asiguraţi cu apă potabilă în cadrul mai multor proiecte elveţiene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu