Candu: Deputaţii PSRM şi PCRM AU BOICOTAT şedinţa Parlamentului. Voi cere să fie SANCŢIONAŢI

Embed:

Deputații PSRM şi PCRM au părăsit ședința Parlamentului în momentul în care urma să fie discutată problema alimentării copiilor în instituțiile de învățământ. În acest sens, şeful Legislativului, Andrian Candu, a anunţat că va cere la Biroul permanent al Parlamentului ca deputaţii care au părăsit sala de şedinţe să fie sancţionaţi disciplinar şi chiar să le fie tăiat salariul.

"Audierile din Parlament privind calitatea alimentației în instituțiile de învățământ și preșcolare din ţară programate pentru astăzi nu au avut loc din cauza lipsei de cvorum. Era un subiect important pentru toţi. Eu, ca tată, eram interesat să aflu ce se întâmplă la acest capitol, dar şi în calitate de deputat şi ca şef al Legislativului era necesar să avem aceste audieri, dezbateri, să se prezinte tot ce e legat de acest scandal", a precizat Candu.

Totodată, Președintele Parlamentului a calificat această atitudine celor care au boicotat şedinaţa drept un show politic:

"Vom reveni la acest subiect important săptămâna viitoare. Voi solicita ca cei care au făcut astăzi acest spectacol să fie sancţionaţi. Cetăţenii ar trebui să ştie cine sunt "eroii" şi aici vorbim de socialişti şi comunişti, cei care cer votul oamenilor, dar când e vorba să stea în plen - nu o fac. Erau informaţii foarte importante, însă unii consideră că spectacolul e mai important".

PUBLIKA.MD aminteşte că Parlamentul a decis săptămâna trecută să organizeze audieri pe subiectul licitațiilor trucate la achiziționarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. Propunerea a fost înaintată de președintele comisiei sociale, sănătate și familie, Oxana Domenti.

CITEŞTE ŞI: Alimente stricate în grădinițe şi școli. INTERCEPTĂRI TELEFONICE! Cum ERAU OTRĂVIȚI copiii (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip cere verificarea tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea produselor alimentare

CITEŞTE ŞI: Dosarul licitaţiilor trucate în sistemul educaţional: Încă doi funcţionari, reţinuţi. Cine sunt aceştia

CITEŞTE ŞI: IMAGINI DE GROAZĂ. Produse care miroseau "a mortăciune", găsite în depozitul unui agent economic reţinut de CNA

CITEŞTE ŞI: Audieri în Parlament în cazul alimentelor alterate, distribuite în grădiniţe

Menţionăm că, potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Cauza penală este în conducerea Procuraturii anticorupţie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu