Candu: Dacă PL şi PLDM nu votează pentru introducerea sintagmei "integrare europeană" în Constituţie, vom organiza un referendum

Embed:

În cazul în care deputaţii din PL şi PLDM nu vor vota pentru introducerea sintagmei "integrare europeană" în Constituţie, guvernarea îşi rezervă dreptul de a organiza un referendum în acest sens. Declaraţia a fost făcută de speakerul Andrian Candu înaintea şedinţei Legislativului. 

"Aţi auzit care au fost dezbaterile săptămâna trecută. Am amânat votul cu speranţa că totuşi unii colegi, cei din PL şi PLDM, vor înţelege şi vor intra în esenţă şi vor înţelege că e şansa momentului şi e şansa astăzi de a garanta constituţional că Republica Moldova va avea doar integrarea europeană ca model de dezvoltare.

Nu ştim cum se va finaliza acest vot. Presupunem că acest vot nu va susţinut de colegii din PL şi PLDM. În situaţia în care va fi un eşec astăzi, nu este un eşec al PDM sau al vreunui partid, dar este un eşec al politicului şi al ţării, care avea şansa astăzi să-şi creeze un viitor european.

Noi ne rezervăm dreptul şi analizăm posibilitatea ca să iniţiem organizarea unui referendum pentru integrarea europeană. Acest referendum probabil ar fi bine să fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare pentru a economisi bani, dar exact cum o vom face, vom reveni la acest subiect odată cu decizia Curţii Constituţionale ce ţine de posibilitatea de a organiza în timpul alegerilor parlamentare a unui referendum. Cert este faptul că nu vom renunţa la ideea integrării europene şi modificarea Constituţiei pe subiectul integrării europene.

Indiferent de votul de astăzi şi ca un eventual eşec al votului de astăzi, noi examinăm posibilitatea să examinăm acest referendum. Acest subiect a fost discutat pe larg la şedinţa partidului din această săptămână. Colegii înţeleg importanţa subiectului şi că noi nu putem să renunţăm doar pentru simplul fapt că colegii din Parlament, din partidele care erau considerate proeuropene, deoarece de astăzi PL şi PLDM, în cazul în care refuză votul, cu siguranţă nu mai pot fi considerate proeuropene. Noi nu putem să acceptăm acest lucru şi de aceea examinăm cu toată seriozitatea posibilitatea organizării unui referendum la acest subiect", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în timpul discuţiilor anterioare, care au durat aproximativ trei ore, liberal-democraţii, liberalii, socialiştii şi comuniştii s-au pronunţat împotriva introducerii sintagmei integrare europeană.

Şeful legislativului, Andrian Candu, s-a arătat dezamăgit că interesele politice și frustrările opoziției tergiversează adoptarea unor strategii importante pentru Moldova.

Pentru a modifica legea supremă e nevoie de 67 de voturi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu