Candu: "Dacă o bună administrare și management înseamnă capturare? Atunci da, sunt de acord cu aceasta"

"Dacă o bună administrare și management înseamnă capturare? Atunci da, sunt de acord cu aceasta". Este declaraţia făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu într-un interviu acordat pentru portalul dw.com.

Întrebat cum comentează acuzaţiile că "mai mulţi experţi din ţară, dar şi internaţionali declară că Republica Moldova este un stat capturat şi dacă într-adevăr PDM este cel care a uzurpat puterea", Candu a declarat că "cei care fac asemenea declarații și caută adevărul trebuie să parcurgă o anumită analiză". 

"În primul rând să vadă cum e guvernată țara. Dacă guvernarea presupune abuz sau o administrare bună, care aduce beneficii statului. Aici ne referim la instituții care sunt în axa guvernamentală și a majorității parlamentare. Astfel, dacă am reușit să restabilim economic R. Moldova din acea criză, dacă am reușit să facem ca achizițiile publice să fie transparente, dacă au loc încasări la buget pe domeniul fiscal și vamal, dacă se reușește să se lupte contra schemelor infracționale și spălării banilor, iar aceasta denotă o bună administrare, atunci care este întrebarea? Dacă o bună administrare și management înseamnă capturare? Atunci da, sunt de acord cu aceasta, fiindcă dacă vă aduceți aminte, la începutul anului 2016, când s-a format o guvernare nouă, mulți afirmau că va fi un colaps, că nu vor exista bani pentru salarii, pensii etc. Dar, s-au reușit nu doar plățile, ci și majorarea acestora. În septembrie se vor majora salariile profesorilor, au fost mărite pensiile lucrătorilor medicali, se fac reforme în diferite domenii. Dacă e să vorbim de alte instituții, atunci putem vedea că Președinția nu este controlată de PDM, ci de liderul socialiștilor Igor Dodon, poziția căruia este deseori conflictuală cu cea a actualei guvernări", a spus speakerul Andrian Candu. 

Preşedintele Parlamentului a mai declarat că încă mai trebuie de lucrat la capitolul justiţie. Totuşi, cei care critică această guvernare trebuie să se întrebe care sunt diferenţele în ţara noastră în ultimii doi ani, a mai spus Candu. 

"Da, mai avem de lucrat la capitolul justiției. Dar și aceasta este o instituție independentă de stat și trebuie să vrea și ei să se reformeze. Totodată, elementele care sunt conectate la domeniul justiției, cum ar fi Procuratura, CNA, datorită reformelor funcționează altfel. Eu personal văd doar schimbări spre bine. Atât pe nivel economic, care este în creștere, cât și al instituțiilor de drept. Astfel, cei care critică guvernare, bine sau rău intenționat, trebuie să se întrebe pe ei înșiși care sunt diferențele în acest stat pe parcursul ultimilor doi ani", a declarat Candu în interviul pentru dw.com.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu