Candu: Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc uninominalul, sistemul care va aduce o schimbare în clasa politică

Embed:

Partidul Democrat din Moldova promovează schimbarea sistemului de vot şi respectă opinia cetăţenilor. 

Majoritatea partidelor din Republica Moldova susţin schimbarea sistemului electoral, în susţinerea, în cazul de faţă, a sistemului mixt, sau uninominal. O mare parte din societatea civilă, grupurile etnice, academicieni îşi doresc schimbarea sistemului de vot.

PDM niciodată nu a incetat să promoveze ideea schimbului sistemului electoral deoarece asta întotdeauna a venit din discuţiile cu cetăţenii.

Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"PDM de ani de zile promovează schimbarea sistemului electoral. Nu este o noutate şi un secret pentru nimeni. La insistenţa PDM legislaţia a fost schimbată în 2013 şi anulată, ulterior, printr-o conjunctură politică printre PLDM şi PCRM. PDM niciodată nu a încetat să promoveze ideea schimbului sistemului electoral, deoarece asta întotdeauna a venit din discuţiile cu cetăţenii.

Ultimele analize făcute de DPM până în martie au arătat că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc uninominalul. Şi considerăm că uninominalul este acel sistem care cu adevărat va aduce o schimbare în clasa politică.

Marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova îşi doresc schimbarea sistemului electoral.

Aşa cum au fost puse initial bazele statalităţii, şi aşa cum a existat acel prim-Parlament prin calitate şi patriotism, să revenim la acea calitate. Vă reamintesc că, un Parlament votat prin uninominal a votat independenţa Republicii Moldova, suveranitatea Republicii Moldova, Constituţia Republicii Moldova, si alte acte de curaj. 

Prin schimbarea sistemului electoral, schiar dacă în prima fază e mixt şi ulterior uninominal, pe care noi o să insistăm în continuare vom aduce calitate în clasa politică.

Maia Sandu este fost membru al PLDM. PLDM întotdeauna a fost promotor al sistemului electoral mixt. La fel şi Plaftorma DA.

Majoritatea partidelor din Republica Moldova susţin schimbarea sistemului şi a sistemului electoral, în cazul de faţă mixt, sau uninominal. O parte mare din societatea civilă, grupurile etnice, academicieni îşi doresc schimbarea sistemului electoral. 

850.000 de semnături colectate de PDM. Şi atenţie, la sfârşitul lunii mai va fi dat public cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodată în Republica Moldova.

Peste 12.000 de respondenţi au participat la acel spondaj şi veţi vedea care este rezultatul acestui sondaj. PDM nu vine cu nimic nou, decât ceea ce îşi doresc cetăţenii.

Şi toate acestea punându-le în balanţă, şi pe de altă parte interesul îngust de partid şi personal a unor aşa-numiţi lideri şi patrioţi cum sunt Maia Sandu şi Andrei Năstase, eu, ca preşedinte al Parlamentului, eu, ca deputat, o să iau în considerare interesul cetăţenilor, nu interesul lui Maia Sandu şi Andrei Năstase", a declarat Andrian Candu.

PUBLIKA.MD aminteşte că, în Parlament a avut loc un vot de compromis. Proiectele de lege, privind sistemul mixt şi cel uninominal, au fost votate în prima lectură, şi ulterior comasate.

Documentul va fi prezentat pentru avizare Comisiei de la Veneţia, reprezentanţii căreia au venit la Chişinău. După avizul Comisiei, proiectul va fi supus votului în lectură finală. 

Potrivit proiectului de modificare a sistemului electoral, 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid. Cetățenii din stânga Nistrului vor vota în secțiile deschise pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu