Candu: Centrala de la Cuciurgan poate să ne asigure şi 100% cu energie electrică

Embed:

Centrala electrică de la Cuciurgan are capacitatea de asigura deplin resursele de energie electrică pentru Moldova, dacă Ucraina nu ne-ar mai exporta energie. Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei, Andrian Candu, în contextul în care, ţara vecină a redus exportul către Republica Moldova. Ministrul a precizat că nu există motive de îngrijorare.

''Nu avem motive de îngrijorare. Acum trei săptămâni primeam la nivel total 60 la sută din Ucraina şi restul de la Cuciurgan. Acum Ucraina a redus exportul de energie electrică, iar nivelul s-a mărit de la Cuciurgan. Ucraina este în căutarea aceluiaşi cărbune din Africa de Sud şi Australia, care este de un anumit tip. Centrala de la Cuciurgan poate să ne asigure şi 100 %, dar nu este nevoie. Există şi alte alternative, regimuri insulare de la aceleaşi CET 1 şi CET 2. Dacă se opreşte furnizarea curentului electric din Ucraina, apoi cei de la Cuciurgan ne asigură'', a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu.

Precizăm că Ucraina a redus exportul de energie electrică către Republica Moldova, din cauza deficitului apărut pe piaţa internă. Republica Moldova importă 70% din energia electrică consumată, acoperind restul 30% din capacităţile de generare proprii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu