Candu: Avem un plan de acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb

La sfârșitul lunii mai, va avea loc prima ședință, în cadrul căreia vom începe monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută de şeful Legislativului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md

"Până la finele sesiunii curente, dar și pentru sesiunea următoare, noi avem stabilit un plan de acțiuni în privința implementării Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb. Așadar, ne dorim să îndeplinim acest plan programat pentru tot anul 2017 și să relansăm activitatea Comisiei parlamentare de integrare europeană. Chiar la sfârșitul acestei luni, va avea loc prima ședință, în cadrul căreia vom începe monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

De asemenea, vrem să îmbunătățim sistemele și procedurile de control parlamentar, în general, pe mai multe subiecte, dar nemijlocit pe supravegherea reformelor care se regăsesc pe agenda prioritară a Guvernului", a precizat Candu.

Totodată, preşedintele Parlamentului, a spus că o altă chestiune importantă este modernizarea sistemelor operaționale, IT: "Până la sfârșitul acestui an, vrem să reușim să introducem e-voting-ul, în așa fel încât instituția să devină mai transparentă, mai eficientă. În curând, vom lansa proiectul twinning cu un consorțiu din trei parlamente din Europa, ceea ce ne va ajuta la realizarea acestui obiectiv".

Întrebat care ar fi cele mai mari provocări cărora Parlamentul va trebui să le facă faţă până la finele anului 2017, Andrian Candu a spus următoarele:

"Schimbarea sistemului electoral, reforma Guvernului, îndeplinirea condițiilor agreate cu Uniunea Europeană pentru obținerea finanțării macro-economice de 100 de milioane de euro, fiindcă pentru fiecare etapă de plată sunt câte zece acțiuni care presupun și efort legislativ. Mai mult, în toamnă, o nouă misiune de evaluare din partea Fondului Monetar Internațional va veni la Chișinău, ceea ce la fel face parte din provocările acestui an".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu