CANDIDAŢII care vor să ajungă procuror general au fost TESTAŢI PSIHOLOGIC

Embed:

"Aţi copiat la şcoală?" sau "Aţi minţit vreodată?". Acestea au fost doar câteva dintre cele peste 300 de întrebări la care au răspuns cei 16 concurenţi care vor să ajungă procuror general. Prima probă a constat în testarea psihologică şi a fost susţinută la biblioteca "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Capitală.

După ce le-a fost explicat regulamentul, candidaţii au avut la dispoziţie o oră pentru a răspunde la cele 342 de întrebări.

"A fost un test uşor, normal. Întrebări uzuale din viaţa cotidiană, pe care le-am răspuns sincer", a spus OLEG CRÎŞMARU, candidat.

"Testul nu a avut o dificultate prea mare, sunt chestiuni generale, repetitive tocmai în ideea de a vedea dacă candidaţii sunt sinceri", a spus SERGHEI PERJU, candidat.

"Sunt întrebări provocatoare, dar eu cred că sunt mai mult sub aspect psihologic, atitudinea persoanei şi nu gândirea logică", a spus GHEORGHE MALIC, candidat.

Unii candidaţi au declarat că Procuratura este influenţată politic.

"În prezent, îmi vine greu să evaluez gradul de independenţă a Procuraturii, nu aş exclude faptul că unii procurori cu funcţii înalte încearcă sa îşi justifice utilitatea în faţa actualei puteri", a spus ŞTEFAN GLIGOR, candidat.

"Zi de zi mă ciocnesc cu unele probleme care îmi dau de înţeles că totuşi procuratura la moment nu a depăşit acel moment de a se debarasa de influenţa politicului", a spus ANATOLIE ISTRATE, candidat.

Rezultatele testului psihologic vor fi gata luni. După asta, primii opt candidaţi, din cei 16 selectaţi, vor susţine proba interviului. Iar ceilalţi opt vor trebui să se prezinte la Ministerul Justiţiei în 29 octombrie.

"Avem o schiţă şi în cadrul interviului, de exemplu vrem să verificăm dacă uite persoana chiar se prezintă în felul în care s-a audeclarat în test, întrucât în test ei aleg răspunsurile", a spus TATIANA BUIANINA, psiholog.

Printre cei care vor să ocupe fotoliul de procuror general sunt şeful Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, Anatolie Istrate, avocatul lui Renato Usatîi şi al lui Gheorghe Petic, dar şi Gheorghe Malic, apărătorul fostului primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă. Mai râvnesc la această funcţie fostul procuror din Autonomia Găgăuză, Alexandr Stoianoglo, dar şi expertul în politici publice Ştefan Gligor.

Conform noii legi, Ministerul Justiţiei a creat o comisie specială care va alege doi dintre cei mai buni potenţiali candidaţi pentru funcţia de procuror-şef. Comisia urmează să-i propună pe cei doi Consiliului Superior al Procurorilor. La rândul său, CSP va alege unul dintre concurenţi şi abia după asta îl va propune şefului statului, pentru aprobare.

În spaţiul public se vehiculează că printre candidaţii cu cele mai mari şanse se numără avocatul Vladislav Gribincea, expertul în politici publice, Ştefan Gligor, dar şi fostul procuror şi deputat Alexandr Stoianoglo. Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, care a participat aseară la emisiunea "Tema Zilei" de la Canal 2, a declarat că Guvernul nu are vreun candidat preferat pentru această funcţie şi că decizia finală o va lua CSP.

"Nu există un candidat preferat sau favorit din partea Guvernului pentru această funcţie. Am organizat dacă aţi observat, componenţa acestei comisii de preselecţie în maniera ca nimeni să nu poată ridica un semn de întrebare vizavi de imparţialitatea, corectitudinea şi integritatea membrilor acestei comisii", a spus OLESEA STAMATE, ministrul Justiţiei.

Funcția de procuror general a devenit vacantă în iulie, după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia. El şi-a motivat decizia prin presiunile fără precedent din partea unor politicieni ai puterii, care au fost făcute asupra sa, dar şi asupra Procuraturii Generale.

La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul l-a desemnat procuror general interimar pe Dumitru Robu, iar candidatura lui a fost acceptată de preşedintele Igor Dodon.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu