Când va lansa gigantul Stratolaunch, cel mai mare avion din lume, rachete în spațiul cosmic

Până la sfârșitul anului 2022, trei vehicule spațiale vor fi lansate în spațiul cosmic de către Stratolaunch, cel mai mare avion din lume.

Aeronava a fost concepută pentru a plasa sateliți pe orbită. Compania Stratolaunch Systems intenționează ca, până la sfârșitul acestui an, să realizeze primul zbor cu acest avion-mamut, transmite Ars Technica, citează digi24.ro.

"Indiferent de sarcina utilă și oricare ar fi orbita aleasă, trimiterea unui satelit în spațiu va deveni în curând la fel de ușoară ca rezervarea unui zbor", a declarat Jean Floyd, unul dintre directorii companiei.

Rachetele care vor fi lansate cu ajutorul acestei aeronave vor fi atașate între cele două părți ale aeronavei, structura neobișnuită a lui Stratolaunch fiind menită să-i confere stabilitate în zbor în momentul lansării. Racheta se va desprinde de avion la 10,6 kilometri în aer și își va continua drumul până în momentul în care va atinge altitudinea de la care sateliții pot fi plasați pe orbită.

Stratolaunch a fost special proiectat pe un fuselaj dublu - cu o lungime de 72,5 metri fiecare - și are o garnitură centrală care poate primi încărcătură. Aeronava are o lățime impresionantă, de 117 metri. Ca să vă faceți o idee, un Airbus A380 nu măsoară mai mult de 80 de metri în lățime. În partea de sus a cozii verticale, aeronava ajunge la 15 metri deasupra solului, în timp ce rezervoarele impresionante au o capacitate de 113 tone de combustibil.

Dispunând de 28 de roți și cu o greutate proprie de 226,7 tone, aeronava poate transporta o sarcină utilă de nu mai puțin de 250 de tone.

Pentru verificarea funcționalității motoarelor și a sistemelor de bord, aeronava a efectuat deplasări repetate pe pistă, cu viteze de 74 de kilometri la oră. Gigantul este dotat, de altfel, cu șase motoare Boeing 747, având o autonomie de zbor de 3704 kilometri.

Aeronava nu va putea ateriza pe multe aeroporturi din lume. Pistele standard măsoară doar 2,6 kilometri, în timp ce acest gigant al viitorului are nevoie de cel puțin 3,6 kilometri.

Sateliții plasați pe orbită cu Stratolaunch vor furniza servicii de internet pe tot globul și vor înlesni comunicațiile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu