Când ar putea fi virate în conturile Moldovei milioanele rămase din împrumutul Guvernului României

Cele 90 de milioane de euro, care au mai rămas din împrumutul Guvernului României, ar putea fi virate în conturile Moldovei după ce Fondul Monetar Internaţional va oferi ţării noastre prima tranşă a ajutorului financiar. Declaraţia a fost făcută de ministrul Finanţelor de la Bucureşti, Anca Dragu, după o întâlnire cu omologul său de la Chişinău, Octavian Armaşu. 

"A doua şi a treia tranşă ar urma, ele pot fi chiar şi comasate, după ce aveţi o primă tranşă eliberată din partea FMI. Dar asta acum domnul ministru trebuie să-şi facă calcule ce nevoie de finanţare are, că acum n-are nevoie", a menţionat Anca Dragu.

"Probabil că vom reveni la următoarele tranşe în anul 2017", a precizat Armaşu.

Cele 60 de milioane de euro ajunse în aceste zile în contul Moldovei reprezintă o sursă de finanţare a deficitului bugetar. Şi Banca Mondială urmează să aprobe un împrumut cu aceeaşi destinaţie pentru ţara noastră. O echipă de experţi independenţi urmează să evalueze dacă banii bugetari sunt folosiţi după destinaţie.

"Din ziua de astăzi noi practic suntem în situaţia când putem finanţa deja şi proiectele de dezvoltare, proiectele de reabilitare a drumurilor. 45 de milioane de dolari este creditul Băncii Mondiale mai urmează să primim, care, iarăşi, urmează să acopere o bună parte din deficitul bugetar", a subliniat ministrul Finaţelor de la Chişinău.

Pe lângă asistenţa financiară, autorităţile de la Bucureşti susţin Ministerul Finanţelor şi cu expertiză tehnică pentru implementarea mai multor proiecte. Unul dintre acestea este extinderea în ţara noastră a Fondului de Garantare şi Creditare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România. Acesta va garanta o parte din creditele acordate de băncile comerciale, în cazul în care antreprenorii români, care vor decide să investească în Moldova, nu le vor putea rambursa. Ulterior, de aceste beneficii se vor bucura şi întreprinzătorii moldoveni.

"Vom avea în continuare misiuni tehnice. Sper că în două săptămâni să avem o misiune tehnică care să discute despre acest fond de garantare a investiţiilor", a spus ministrul Finanţelor de la Bucureşti.

"Să fie un fond care să faciliteze într-un fel accesul la capital pentru agenţii economici din Republica Moldova", a subliniat Armaşu.

Şi proiectul "Prima Casă" ar putea ajunge în Moldova.

"Să obţinem un suport, dar chiar şi participarea aceleiaşi agenţii aici în Moldova pentru proiectul 'Prima Casă' ca să pornim un proiect similar care funcţionează şi în România şi sper că va fi un proiect de care se vor bucura foarte mult cetăţenii, în special cei tineri", a declarat Octavian Armaşu.

România s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, principalul partener comercial al Moldovei. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, volumul exporturilor în ţara vecină au constituit peste 215 de milioane de dolari în primele şase luni ale acestui an, iar importurile din România au fost de aproape 250 de milioane de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu