Cancelarul Merkel cheamă separatiştii proruşi să renunţe la violenţe

Embed:

Separatiştii proruşi trebuie să renunţe la violenţe înaintea mesei rotunde pe tema viitorului Ucrainei, programată să aibă loc astăzi la Kiev. Apelul a fost lansat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a reiterat faptul că Uniunea Europeană îşi doreşte soluţionarea crizei din Ucraina pe cale diplomatică.

"Credem că organizarea meselor rotunde sub egida OSCE reprezintă o oportunitate. Este clar însă că pot participa doar cei care sunt dispuşi să-şi realizeze scopurile fără a recurge la violenţă", a spus cancelarul.

Anterior, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei un credit de un miliard de euro. Un memorandum în acest scop a fost semnat la Bruxelles, după întâlnirea dintre premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cei doi oficiali au îndemnat Rusia să nu folosească gazele drept armă energetică împotriva Kievului.

"Credem că este în interesul tuturor părţilor, atât a Ucrainei, cât şi a Uniunii Europene, să pună punct controverselor energetice. Energia nu trebuie folosită ca armă politică", a declarat Barroso.

La rândul său, premierul Ucrainei a ameninţat Rusia că va apela la Curtea de Arbitraj de la Stockholm dacă nu se va ajunge la un compromis până în data de 28 mai: "Suntem pregătiţi pentru negocieri bazate pe preţul real de piaţă. Rusia trebuie să înceteze să folosească gazele naturale în calitate de armă".  

Moscova îi cere Kievului să plătească 485 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. De asemenea, Rusia insistă că datoria Ucrainei pentru acest tip de combustibil este de 3,5 miliarde de dolari, în timp ce autorităţile ucrainene afirmă că restanţa este de 1,5 miliarde. De astăzi, Ucraina este obligată să achite pentru gaze în avans, iar Moscova i-a trimis Kievulului o factură de 1,6 miliarde de dolari. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu