Canadienii întăresc securitatea națională. Se va înființa un "superbirou"

Guvernul canadian a anunțat înființarea unui ''superbirou'' de supraveghere a serviciilor de securitate și de informații, precum și a practicilor poliției, în scopul evitării abuzurilor și derapajelor, transmite AFP.

Modificările vizează creșterea ''responsabilității'' și ''transparenței'' agențiilor de securitate și de informații prin crearea unui organism unic de supraveghere a activităților lor, în locul diferitelor comitete existente în prezent.

Biroul va asigura că aceste servicii se conformează legii și că acțiunile lor sunt ''rezonabile'' și ''necesare'', subliniază guvernul.

''Canadienii au semnalat cu claritate importanța întăririi securității naționale, în funcție de evoluția amenințării, însă nu în detrimentul drepturilor și libertăților noastre'', a explicat ministrul justiției, Jody Wilson-Raybould.

''Legea antiteroristă din 2015 nu asigura acest echilibru'', a explicat ea, într-o conferință de presă.

Precedentul guvern conservator întărise considerabil prerogativele serviciilor de securitate în urma a două atacuri comise de tineri radicalizați cu idei jihadiste în octombrie 2014, atacuri în care au fost uciși doi militari, scrie agerpres.ro.

Premierul actual Justin Trudeau a promis în campania electorală că va amenda această lege, considerând că oferă puteri excesive serviciilor de securitate și aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale.

Organizații ale societății civile au primit favorabil crearea biroului de supraveghere, care va fi independent, dar ai cărui membri vor fi numiți la recomandarea premierului.

Conform proiectului guvernului, acțiunile legate de ''apărarea unei cauze'', de pildă mediul, sau gesturile de disidență sau de expresie artistică nu vor mai fi considerate ca o amenințare potențială la adresa securității naționale.

Anumite organizații, printre care Open Media, consideră însă că proiectul de lege propune doar ''jumătăți de măsuri'' care nu vor proteja suficient viața privată.

Proiectul de lege mai propune clarificarea definiției ''propagandei teroriste'' pentru a-i restrângere sfera.

Lasă un comentariu