Canada răspunde deciziei SUA şi anunţă taxe vamale la numeroase produse americane

Canada anunţă impunerea de taxe vamale asupra mai multor produse americane în valoare de 12,8 miliarde de dolari, ca răspuns la decizia similară a Statelor Unite, relatează Reuters, citând ministrul de Externe canadian, Chrystia Freeland.

"Administraţia americană a luat o decizie pe care o regretăm şi care evident va duce la măsuri de retaliere, aşa cum şi trebuie," a mai adăugat prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

Taxele vamale canadiene acoperă două liste separate de produse, una cu taxe de 25% şi cea de a doua cu taxe de 10%. Potrivit Ministrului de Externe canadian, ele vor intra în vigoare pe 1 iulie şi vor fi menţinute până când Statele Unite va ridica propriile taxe vamale.

Printre produsele care vor fi afectate de taxe se număra whiskey-ul, siropul de arţar, oţelul (şi produse din oţel- ţevi, fire), aluminiul (şi produse din aluminiu - containere, cabluri), sucul de portocale, iaurtul, hârtia igienică, sosul de soia, insecticidele, bărcile cu motor, şi multe altele.

Mai mult decât atât, Chrystia Freeland a anunţat că va ataca taxele vamale americane în baza prevederilor Capitolului 20 din Tratatul NAFTA şi la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

În paralel, Uniunea Europeană se pregăteşte să impună taxe vamale în valoare de 7,5 de miliarde de dolari (6.4 de miliarde de euro) asupra unor categorii de produse încă nespecificate. În plus, va ataca taxele vamale americane la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

De asemenea, Mexicul a anunţat impunerea unor taxe vamale suplimentare pe produse precum oţelul (şi produse din oţel), lămpi, produse agricole (struguri, mere, fructe de pădure, brânzeturi, carne de porc) şi altele.

Nu este prima oară când Statele Unite aplică politici protecţioniste de genul celor care au intrat în vigoare pe 1 iunie. În 1930, prin intermediul Actului Vamal Smoot–Hawley, Statele Unite a impus taxe vamale pe un număr de aproximativ 20.000 de produse importate. Decizia dus la o politică de retorsiune din partea ţărilor afectate, printre care şi Canada, adâncind şi mai mult Marea Criză, scrie mediafax.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu