Canada "absoarbe" specialiştii moldoveni. Boţan: E un clopoţel pentru guvernanţi, să se apuce de treabă

În ultima perioadă, cei mai mulţi moldoveni care pleacă peste hotare pentru a nu se mai întoarce preferă să-şi aleagă ca destinaţie Canada. Asta deoarece în această ţară, o persoană îşi poate deschide o afacere timp de jumătate de oră, pe internet. În Moldova, spre deosebire de Canada, cetăţeanul trebuie să umble cu un teanc de documente şi hârţoage luni în şir, iar toate înecrcările şi eforturile sale se pot dovedi, într-un final, zadarnice. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Fabrika de azi, 31 mai.

Potrivit directorului Institutului "Economie de Piaţă", Roman Chircă, statul canadian aplică principiul selectiv în procesul de selectare a celor care vor să devină cetăţeni ai acestei ţări. "Ei aleg oamenii care au anumite cunoştinţe, cu studii superioare, cu anumite realizări pe plan economic", menţionează Chircă.

Totodată, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, susţine că nu doar Canada absoarbe minţile luminate ale Moldovei şi specialiştii de înaltă calificare, ci şi un şir de state europene, printre care se evidenţiază Germania.

Roman Chircă consideră că motivul plecării masive a moldovenilor peste hotare este faptul că nu avem o societate care să ofere membrilor săi şanse egale. "Persistă mentalitatea salariatului, precum că statul e dator să-i dea, dar pe de altă parte, statul nu poate crea condiţii egale pentru toţi cetăţenii, ca aceştia să intre uşor pe piaţă, să poată concura, să nu fie marginalizaţi", explică acesta.

Pe de altă parte, analistul politic Iogor Boţan consideră că fenomenul emigraţional este "un clopoţel pentru elita noastră politică, dar îndeosebi pentru actuala guvernare, care dă semnalul: Opriţi-vă odată din certuri şi apucaţi-vă de treabă!"

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu