Campionat de imaginaţie: Sute de avioane DE HÂRTIE au decolat astăzi în Capitală

Embed:

Sute de avioane au decolat astăzi la Chişinău, în cadrul unei competiţii inedite.

Aeronavele de mici dimensiuni, albe şi toate fără motoare au fost confecţionate de către zeci de tineri împătimiţi de aeromodelism. Aceştia au concurat la campionatul avioanelor de hârtie care a cuprins trei probe: distanţă, durată şi acrobaţie.

Participanţilor care s-au înscris în concurs li s-a pus la dispoziţie două coale de hârtie, din care au trebuit modeleze pe loc cele mai neobişnuite modele de avioane.

"Pentru a construi un avion de hârtie care zboară foarte bine trebuie să alegem construcţia potrivită. Trebuie să fie baza aripei cât mai mare. Pentru ca la distanţă, să zboare cât mai drept", a spus Igor Flenchea, participant.

Există şi o tehnică de lansare specială, spune bărbatul: "Totul constă în forţa care e în mâinile voastre. Sunt două modalităţi, sau aruncăm din spate, sau aruncăm din faţă".

În total, în competiţia celor mai performante modele de avioane s-au înscris peste 90 de participanţi.

Fiecare şi-a pus în aplicare propria tehnică de confecţionare.

Unii au recunoscut că s-au inspirat de pe internet pentru a-şi modela aeronava:

"Mă inspir pentru că nu cunosc aşa de bine de a plia un avion cât mai calitativ, dar ca speranţă, logic, cât mai departe".

"M-am uitat nişte construcţii pe youtube, şi le-am încercat aici. Asta e".

Participanţii au concurat la trei discipline- cea mai mare distanţă parcursă, cea mai de durată planare şi proba de acrobaţie.

"La fiecare e diferit avionul, dar oricum, fiecare trebuie în vârf să fie mai greu un pic, ca să se ducă mai departe".

"E foarte simplu, luând foile A 4 oficiale ale competiţiei, ei trebuie să facă avioane care să planeze pe o distanţă cât mai mare. Fără adaosuri, fără lipici, fără a adăuga absolut nimic la aceste foi", a spus Ion Jalbă, organizator.

Competiţia s-a desfăşurat în incinta complexului sportiv al Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport din Capitală. Învingătorii celor trei probe de concurs vor reprezenta ţara noastră la Campionatul Mondial al avioanelor de hârtie care se va desfăşura în luna mai în Austria. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu