Campaniile de dezinformare ale Rusiei au afectat mai multe țări

Embed:

Rusia a lansat campanii de dezinformare și de spionaj informatic în ultimii ani, care au afectat mai multe sute de persoane și organizații în 39 de țări, inclusiv NATO și ONU, potrivit unui studiu.

Un raport relevă existența — cel puțin din 2015 — a unor "campanii de dezinformare și de spionaj informatic care vizează sute de ținte guvernamentale, economice, militare și din societatea civilă", potrivit principalului său autor, Ronald Deibert.

Piratarea informatică a Partidului Democrat și campania de dezinformare în cursul alegerilor prezidențiale americane nu reprezintă decât partea vizibilă a acestui aisberg, relevă studiul.

Cercetătorii estimează că spionajul nu vizează doar guvernul, armata și unele societăți, ci și jurnaliști, cercetători, opozanți și militanți, scrie agerpres.ro.

Printre personalitățile vizate figurează un fost premier rus, foști înalți responsabili americani, membri ai cabinetelor ministeriale din Europa și Asia, ambasadori, militari de rang înalt și directori generali ai unor societăți energetice.

Campaniile Rusiei urmează un model de atac prin "momeală" care permite Moscovei să obțină datele persoanelor vizate, care sunt apoi propagate amestecând informații adevărate cu altele false pentru a suscita confuzie, explică Deibert într-o notă.

"Acest gen de scurgeri de informații contaminate, ca de pildă cele analizate în raportul nostru, reprezintă noi provocări pentru opinia publică. Informaţiile false în documente adevărate, minciuni într-o pădure de fapte, sunt foarte dificil de distins și de contracarat", estimează Deibert.

Cercetătorii sunt de acord că nu dispun de elemente care să le permită să lege aceste campanii de anumite agenții speciale rusești. Dar ei compilează în raportul lor date "publicate de numeroase guverne și întreprinderi despre autorii atacurilor cibernetice legate de Rusia", potrivit acestora.

Jurnalistul american David Satter, care a scris mult despre corupția din Rusia, a fost vizat în special de aceste atacuri cibernetice, potrivit raportului.

Corespondența electronică a lui Satter a fost atacată, iar mesajele lui — "modificate selectiv" înainte de a fi "propagate" astfel încât să creeze impresia că jurnalistul face parte dintr-un complot al CIA care urmărește să-l discrediteze pe președintele rus Vladimir Putin.

loading...

Lasă un comentariu